Borsodban a legnagyobb probléma az illegális fakitermelés és -kereskedelem

fakitermelés

Megosztás

A Nébih 2023-as jelentése szerint megyénk extrém magas kockázatú terület az illegális fakitermelés és fakereskedelem tekintetében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023-as jelentésében összefoglalta a hazai illegális fakitermelés és -kereskedelem helyzetét, az ellenőrzések és a társhatóságok statisztikai adatai alapján. A jelentés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is extrém magas kockázatú terület maradt, míg Pest megye is megőrizte a nagyon magas kockázati besorolását.

Az illegális fakitermelés visszaszorításának elsődleges célja az erdők védelme, valamint a gazdaság kifehérítése és a fogyasztói bizalom növelése. Az uniós és hazai jogszabályok egyre szigorúbban szabályozzák a fák kitermelését és kereskedelmét, elősegítve a fenntartható használatot.

A Nébih erdészeti hatóságként évente készít elemzést a fakitermelésről, az elmúlt év adatai elérhetőek a honlapjukon. Az elmúlt hét év tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az ország egyes térségeiben számottevő változások nem, de jelentős átrendeződések történtek. Ez főként a Nébih által bevezetett új ellenőrzési módszereknek köszönhető, amelyek bizonyos területeken kiemelt hatékonyságot eredményeztek. A statisztikákban már megjelennek a hosszú távú eljárások eredményei is.

A kockázati besorolások változása rámutat arra, hogy az EUTR ellenőrzések gyakorisága és hatékonysága növelte a jogkövetési hajlandóságot például Baranya, Csongrád-Csanád, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében.

A Nébih szerint fokozott ellenőrzések szükségesek az extrém magas és nagyon magas kockázatú megyékben, mint Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol már 2023-ban is összehangolt ellenőrzéseket tartottak a rendőrséggel. Az ismételt jogsértéseknél az évek során egyre súlyosabb szankciókat alkalmaztak.

Címlapi fotó: Pexels

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek