Hatalmas vegyipari gyárat adtak át Tiszaújvárosban

Megosztás

Május 14-én két év késéssel adták át a MOL új petrolkémiai üzemét Tiszaújvárosban. A MOL egyik legnagyobb hazai beruházása stratégiai fontosságú a cég jövőjét illetően.

Az új tiszaújvárosi poliol komplexum avatásának ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Ilse Henne, a Thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja részt vett. Ez a beruházás hatalmas mértékben hozzájárul a MOL csoport növekvő vegyipari jelenlétéhez.

A gyár fő profilja a poliolok gyártása lesz. A poliol az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, széles körben felhasználható – ideértve az autógyártást, a ruhaipart és a hőszigetelést is –, és a globális piaci igények folyamatosan növekednek iránta. Poliol kell a matracok, a konyhai szivacsok, az autók üléseinek és fejtámláinak elkészítéséhez, a sport világában az edzőcipőkhöz, de még az atlétikai pályák burkolatához is használják, valamint az építőipar is nagyon sok anyaghoz van poliolra szükség.

A gyár létrehozása összehangolt erőfeszítéseket igényelt, és több ezer ember dolgozott az építésén. A projekt létrehozása körülbelül 1,3 milliárd euróba került, és a magyar kormány is jelentős támogatást, 131,5 millió eurót nyújtott hozzá.

Az üzem kapacitása évente mintegy 200 000 tonna poliol – és 70 ezer tonna propilén-glikol – előállítását segíti elő, ami a MOL számára is komoly növekedési lehetőséget jelent az európai piacon. A vállalat további tervei között szerepel a komplexum bővítése és az integrált vegyipari tevékenységek további erősítése. Az új tiszaújvárosi poliol komplexum átadása a MOL csoport történetének egyik legnagyobb beruházása és segít abban, hogy felkészülhessenek a fosszilis üzemanyagok utáni világra. A poliol üzem mellett a csoport tervei között szerepel egy polipropilén gyár létrehozása is, valamint élettartamnövelő beruházások megvalósítása. Az üzem kapacitásának felfuttatása 3 éven belül várható, a befektetés megtérülése 3-4 év, azonban a MOL hosszú távú terveket készít, figyelembe véve a vegyipar jövőbeli kilátásait és piaci trendjeit.

Az új üzemnek számos versenytársa van a piacon, de a MOL integrált szereplőként kiemelkedik a mezőnyből. A közép-európai régió a poliol felhasználásának egyik fő felvevőpiaca, és a cég versenyelőnye ebben a régióban is érvényesülhet. A poliol potenciális vásárlói között szerepel az IKEA is, amely jelentős mennyiségű ilyen anyagot vásárol a matracok gyártásához. Az üzem termékeit elsősorban a közép-kelet-európai régióban, valamint Nyugat-Európában értékesítik majd, ahol a legnagyobb kereslet mutatkozik a poliolok iránt; így a földrajzi közelség miatt a távol-keleti nagy szereplőkkel is versenyben lehet a gyár. Versenyelőnyt jelent az is, hogy az itt készült poliol a világon a legtisztábbak egyike lesz és a jelenleg létező legmagasabb technológiai színvonalon gyártják majd a műanyagot. A MOL a poliol gyártásnál ugyanis a teljes értékláncot kézben tudja tartani házon belül, a kőolaj kitermelésétől a műanyaggyártásig.

A kép forrása: MOL

A gyár elkészültét több tényező is hátráltatta, a covid mellett a tiszai vízállás is, amikor ugyanis alacsony volt a vízszint, a szállítóhajók megfeneklettek, a magas vízállásnál pedig a hidak alatt nem fértek el a nagy hajók.

A kedden átadott gyár egy épületet jelent, de a valóságban egy 50 futballpályányi gyárkomplexumról van szó, aminek építésénél két Eiffel-toronyra elegendő acélt használtak fel,  a területen 700 kilométernyi csővezeték fut ide-oda, ami a Tiszaújváros-Zágráb távolságnak felel meg.

A jelenlegi cél az, hogy felskálázzák a kapacitásokat és minél jobban kihasználják azokat. Ha felfut a gyártás, az évi 150 millió euróval is növelheti a cégcsoport bevételét, ehhez azonban meg kell találni a stratégiai partnereket, mert ennek a piacnak az a sajátossága, hogy csak néhány száz potenciális vevő van rajta, igaz, ők nagy tételben vásárolnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek