Több mint félmilliárd forintunkba kerül a Harsányi felüljáró helyrehozása

Megosztás

Hasonló baleset zúzta szét a felüljárót és tette balesetveszélyessé, mint ami még 1998-ban történt pontosan ugyanott, ugyanúgy. Az 500 milliót is meghaladó költségekkel kell számolni és legalább szeptemberig dolgozni fognak az újjáépítésen.

Hamarosan befejeződik a harsányi felüljáró bontása, utána pedig várhatóan május második hetében egy újabb látványos fázis, az új hídgerendák beemelése kezdődik meg – tudhattuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt-től. Ahogyan arról beszámoltunk, a felüljáró átépítése még április első napjaiban kezdődött meg, mivel egy balesetben korábban megsérült. És hogy mi történt pontosan 2022. március harmadikán?

Egy munkagépet szállító, túlméretes, nehézgépszállító tréler haladt Miskolc felől az autópálya irányába, amelynek sofőrje figyelmen kívül hagyta a 4,5 méteres magasságkorlátozó közúti jelzőtáblát és a hídnak ütközött. A balesetben a szállított munkagép a híd tizenöt tartógerendájából tizenhármat súlyosan megrongált, gyakorlatilag összetörte – idézi fel a Pécsi Norbert, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője a Minap munkatársának.

A balesetet követően a közút szakemberei a hídon azonnali vizsgálatot végeztek, majd külső szakértői véleményt készíttettek. Ebben azt is megállapították, hogy a híd középső, 3-as főút feletti nyílását nem lehet kijavítani, azt teljesen át kell építeni, több bontási munka ehhez kapcsolódik – írta. Azért húzódott ilyen sokáig a helyreállítás kezdete, mert rengeteg engedélyköteles munkálathoz kellett kivárni a lassan őrlő malmokat.

A felüljárót az eredeti paraméterek mellett, de a jelenleg érvényben lévő műszaki szabályozások szerint állítják helyre, így az eredeti magasság megmarad. „A közlekedők számára a legfontosabb változás az lesz, hogy újra teljes szélességében, egy immár a modernkori feltételeknek megfelelő állapotban lévő felüljárón közlekedhetnek majd” – írta Pécsi Norbert.

Az osztályvezető elmondta még, jelenleg az előzetes ütemterveknek megfelelően halad a munka, a bontással napokban végeznek, május második hetében pedig az új hídgerendákat is beemelik, ez azonban az áprilisban életbelépett, ideiglenes forgalmi rendet nem fogja érinteni. A munkálatok várhatóan szeptemberben fejeződnek be.

Több mint húsz évvel ezelőtt, egészen pontosan 1998 nyarán egyébként már történt egy hasonló eset. A korabeli cikkek szerint akkor is egy, a felüljáró magasságát meghaladó jármű ütközött a harsányi felüljárónak. Annak kijavítása akkori árakon 35 millió forintba fájt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek