Lehülyecigányozta képviselőtársát a berentei polgármester

Nyeste József és Sólyom Sándor

Megosztás

Berentén 2019-ben Nyeste Józsefet választották meg polgármesternek a hat független indulóból, miután 231 szavazatot szerzett, ami 38%-os arányt jelent. A korábban Sajóbábonyban a vegyiparban tanműhelyi szakoktatóként dolgozó faluvezetővel kapcsolatban érkezett egy bejelentés a Borsod24 szerkesztőségébe, ennek a történetnek mentünk utána. A bejelentő hangfelvétellel bizonyítja, hogy lemocskoscigányozta őt a polgármester.

Sólyom Sándor Berentén dolgozik, a helyi művelődési ház igazgatójaként. 2019 óta ő is a falu képviselő-testületi tagja, független képviselőként, 201 szavazattal választották meg az egyébként sajószentpéteri férfit. Kétszer volt 2002-2010 között Sajószentpéteren képviselő, majd 2014-ben Sajóbábonyban került be a városvezetésbe.

Sólyom amiatt kereste meg szerkesztőségünket, mert mióta elhatározta, hogy elindul az önkormányzati választásokon a polgármesteri pozícióért, folyamatos támadásokat kap a regnáló faluvezetőtől, Nyeste Józseftől. A napokban lehülyecigányozta őt az utcán, ekkor telt be nála a pohár.

Az elmúlt két évben egyre többen megszólítottak a lakosok közül, hogy „Sándor, maga kellene polgármesternek”. Gondolom ez előbb-utóbb a jelenlegi polgármester fülébe is eljutott és most már azt mondanám, hogy két éve nincs megállásom előtte. Ott mocskol, ahol tud, már-már napi szinten s nyíltan.

Hogy kell ezt elképzelni?

Hát mondjuk van egy rendezvény, mint múltkor a nőnapi. Polgármester létére a rendezvények 99 százalékára el sem jön, de megírta a képviselői kör-e-mailben, hogy a tévében nézte a nőnapi rendezvényt, ritka színvonaltalan volt, és ez minősíti a művház vezetőt, tanyasi a színvonal, de még a tévén (megjegyzés: a Berente TV tudósítása – szerk) keresztül is látszott, hogy milyen koszosak a függönyök.

Állandóan ez van, ha nem is napi szinten, de hetente minimum. Nagyon durván piszkál, decemberben fel is jelentett, hogy eladtam a művelődési ház leltári berendezési tárgyait, ami teljesen nonszensz vád.

Órákig tudnék mesélni, hasonló ügyeket, de rátérnék a mostani esetre: Mentem dolgozni, ő pedig várt a művelődési ház előtt. Már távolról láttam, hogy vár, és újabb „produkciót” szimatolva, gyorsan bekapcsoltam a belső zsebemben a telefonomon a hangfelvételt. Nem is „csalódtam” a fogadtatásban. 2-3 mondatnyi eszmecsere után a polgármester háromszor is azt mondta rám, hogy te mocskos cigány. Visszakérdeztem, hogy miért mondod ezt nekem, hogy mocskos cigány vagyok? A válasza az volt, hogy mert az vagy, baszd meg!

A beszélgetés itt meghallgatható, de közöljük annak szöveges kivonatát is.

Nyeste József: … olvasd el!
Sólyom Sándor: Hogy beszélsz te velem?
Ny. J.: Eredj már, te hülye cigány
S. S.: Mi vagyok én? Cigány? De miért gondolod ezt rólam?
Ny. J: Hát mert az vagy, baszd meg!
S. S.: Mocskos cigány?
Ny. J: Spray-t vegyél, mert mikor bejössz a hivatalba, fújd be magad, mert a lányok egy napig szellőztetnek utánad.

Én ezt már nagyon unom, és akarok csinálni ez ellen valamit, mert ez nem állapot, ami itt van a faluban a polgármester részéről velem szemben. Nyeste maximálisan visszaél azzal, hogy alá-fölérendeltségi viszony van köztünk a munkánk során, és köremailt ír a képviselőtársaimnak, hogy Sólyom Sanyi személyében megvan a falu bolondja, meg mindenféle rágalmakat.

Egyébként hasonlóan viselkedik több más, szintén önkormányzati fenntartású munkavállalóval szemben is, csak velem a legdurvább módon. Nem riad vissza a környék polgármestereinek minősítésétől sem. Mint ahogy tette nemrég, amikor egy sajtótájékoztató volt megnyugtatásképpen Kazincbarcikán arról, hogy a BorsodChem kínai tulajdonosa nem tervezi akkumulátorgyár építését a vegyipari gyár területén. Egy Facebook-bejegyzésében minősítette valamennyi polgármestert, akik ezen a rendezvényen még rajta kívül jelen voltak.

Visszatérve a helyzetemre: Nyeste egyszerűen nem áll velem szóba, ha a Polgármesteri Hivatalban felkeresem egyeztetni valamilyen okból. Nemrég is végigmért lenézően, és csak annyit mondott, hogy nem érdekelsz, és továbbsétált – erről is van hangfelvételem. Pedig csak egyeztetni akartam vele, hogy akar-e beszédet mondani egy eseményen. Majd pár nap múlva szívbaj nélkül kiírta a Facebookra, hogy szerette volna köszönteni a résztvevőket, de nem egyeztettem vele. Nyeste ott próbálja ellenem hangolni a lakosságot, ahol csak tudja, mindenféle hazugsággal, és rágalommal.

Júniusban választások lesznek, öt éve 38%-ot ért el Nyeste, a második helyezett 25%-ot. Arra a felvetésre, hogy ha Sólyom Sándor most elindul a polgármester-választáson, és legyőzi Nyestét, akkor a problémája hamarosan megszűnik, a művelődési ház igazgatója elmondta, hogy sajnos nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Nagyon sokan nem merik felvállalni a véleményüket. Közmeghallgatáson sem mernek az emberek kérdezni, mert utána alpári módon reagál, és inkább nem teszik ki magukat ennek az itteniek. Berente Magyarország egyik leggazdagabb települése a BorsodChem adója miatt. Itt sokféle a szociális támogatás, például minden hónapban kapnak a családok ötvenezer forintot. Nyeste korábban olyasmi kijelentést tett, hogy mivel a BorsodChem légszennyezési tevékenysége miatt nem egészséges a levegő, ezért kompenzációként akár havi 100.000 Ft is lehetne a támogatás. Ezután persze sokan húzták a neve mellé az X-et, hogy majd a Jóska felemeli az ötvenet százezerre, amiből természetesen nem lett semmi.

Sokan nem szeretik őt a faluban, de vannak azért olyanok, akik a személyéhez kötik a támogatásokat, mintha neki lenne csak köszönhető, pedig ez csapatmunka, és az egész képviselő-testület érdeme. Annyira, hogy több esetben nem is az ő ötlete volt egy újabb támogatás. Szóban a bizottsági ülésen nem is támogatta először a javaslatot, de a szavazáskor már nem mert ellene voksolni. A Facebookon viszont már természetesen a maga érdemeként állította be. Folyamatosan megy az ömlengő öndicséret az oldalán, napi szinten.

Az ominózus cigányozásra visszatérve az a véleményem, hogy ezzel a polgármester végképp kiírta magát a helyi politikából, mert ilyent nem engedhet meg senki egy intézményvezetővel, egy képviselőtárssal, de egyáltan senkivel szemben sem. Az ilyen ember alkalmatlan emberileg egy ilyen tisztség betöltésére, és vissza kellene vonulnia a közélettől.

Természetesen megkerestük Nyeste Józsefet is, hogy szembesítsük őt a vádakkal, aki meglepődött azon a híren, hogy Sólyom Sándor indulni akar a polgármesteri címért, tőlünk hallott erről először.

Elég faramuci a helyzet, hiszen ő képviselő és a művelődési ház vezetője is, és mint polgármester, én vagyok a munkáltatója az utóbbi állásában. A napi munkával előforduló súrlódásokat ő úgy veszi, hogy kötekszem vele, de itt egyáltalán nem erről szól. Volt egy probléma a művelődési házban, eltűntek dolgok. Amikor én tudomást szereztem róla, beszéltem vele előtte telefonon, de nekem mint polgármesternek, ha már egyszer tudomásra került az ügy, akkor lépnem kellett. Megtettem a rendőrségen a feljelentést, de nem Sólyom Sándor, hanem ismeretlen tettes ellen. Ez nekem kötelességem volt, mint polgármesternek, hiszen ez egy önkormányzati intézmény. Innentől kezdve jött a feszültség.

Körülbelül két hónappal ezelőtt jelentettem be, hogy szeretnék újra megmérettetni, elindulok a választáson. De én már nyugdíjas vagyok, és ha nem én leszek a polgármester a jövőben, akkor én leszek az első Berentén, aki gratulálni fog annak, aki a helyemre jön. Ezt komolyan megígértem itt mindenkinek, és ez így is lesz.

Nekem semmiféle személyes problémám nincs Sólyommal, de amit munkáltatóként meg kell tenni, azt megteszem.

A köremailben történt sértegetésekre így reagált a polgármester:

Bármiféle sérelmem van, azt általában köremailben szoktam a képviselő-testülettel közölni. Heten vagyunk együtt abban a csoportban, én ott elég nyíltan fogalmazok, ez igaz. Viszont Sólyomnak meg van pár oldala a Facebookon, ott írt egy jellemzést rólam, és a végén kirakott egy képet egy nyest állatról. A másik posztjában szintén írt egy jellemzést rólam, és kirakott egy hosszú orrú pinokkiós képet, ami ugye a hazugságnak a jelképe. Mehettem volna én is bíróságra is ettől a szempontból, de én meg sem mozdultam. A berenteiek kérdezték is, hogy miért hagyom magam, de majd az itt élők úgyis eldöntik, kinek van igaza.

Én soha nem voltam hátulról támadós, és bárkinek elmondtam szembe azt, amit én gondolok. Az, amit most ön elmondott, hogy én nem megfelelően fogalmaztam, az pontosan rá a jellemző.

– Még egy dologgal keresett meg minket a képviselő, hogy Ön őt mocskos cigánynak nevezte.

Erre nem tudok mit mondani. Meg kell kérdezni a berentei lakosságot. Hát rengeteg cigány van Berentén. Meg kell kérdezni tőlük, hogy én hogy vagyok velük. Én elfogadott vagyok a kisebbség körében. Berente elég speciális helyzetben van az anyagiakat tekintve, és elég sok támogatást adunk a lakosságnak. Amikor én polgármester lettem, az első bemutatkozó falugyűlésen elmondtam, hogy aki szorgalmas és dolgozik, és mindent megtesz a családjának a haladása érdekében, az számíthat az önkormányzatra. Aki viszont arra fog berendezkedni, hogy önkormányzati támogatásból éljen, az rosszul fog járni, mert ebben az esetben nem fog kapni önkormányzati támogatást. Ebben benne van az, hogy nem cigány, nem magyar, hanem egyfajta emberek nem fognak kapni, én polgármesterként ehhez tartom magam. Majdnem biztos vagyok benne, hogy több a magyar, akinek ilyen-olyan módon nem jár támogatás azért, mert nem felel meg, nincs munkahelye. Semmi bajom a cigányokkal. Én Kazincbarcikán születtem, az Építők útján nőttem föl, ahol több volt a cigány, mint a magyar. A mai napig is rengeteg cigány ismerősöm és barátom van. Most jön a választás, persze mindenféle baromságot mondanak majd rólam, de ezt nem tudja rám fogni.

– Akkor miért nevezte őt mocskos cigánynak?

Nem neveztem mocskos cigánynak.

– Sólyom azt mondta, hogy ön várta a művelődési ház előtt őt, és akkor ez így történt.

– Szerintem meg nem.

– Van erről hangfelvétel is.

– Hát én nem tudom. Most azzal az emberrel én mit tudok kezdeni, akivel nem lehet kommunikálni, mert diktafont vagy éppen bekapcsolt telefont hord? Ötven évet dolgoztam le, negyvenet ugyanazon a helyen. Soha életemben nem voltak munkahelyi problémáim, de ilyen munkatárssal még soha életemben nem találkoztam, mint Sólyom Sándor. Nem ilyenekre vagyok berendezve, az ilyen emberekkel nem tudok mit kezdeni. És ha már itt tartunk, hadd mondjam el, Sajóbábonyból ugyanígy jött el: kikezdte a polgármestert, nagy balhékat csinált. Sajószentpéterről ugyanígy jött el, ott is kikezdte a polgármestert, irgalmatlan nagy balhékat csinált, és akkor hadd ne folytassam.

Azt gondolom, tisztességesen megdolgoztam már képviselőségem alatt is és polgármesterként is tisztességgel megdolgoztam: négy és fél év alatt Berentét olyan helyre hoztam föl, ami méltó, úgyhogy nekem teljes mértékben tiszta a lelkiismeretem.

Címlapi fotó: Nyeste József (balra) és Sólyom Sándor (jobbra). A képek forrása: Facebook.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek