Helyreállítási munka a Miskolci Nemzeti Színháznál – frissítve

A munkálatok miatt kibővülhet a korlát. Forrás: Borsod24

Megosztás

Kordonok zárják el Miskolci Nemzeti Színház oszlopcsarnokát a járókelők elől, mivel potyog a vakolat és a stukkó az épület homlokzati párkányáról – értesített bennünket egy olvasónk, de kiderült, egyelőre semmi nem hullott le a teátrum faláról, csupán a városháza kezdeményezte az óvintézkedéseket, és az utcafront statikai vizsgálatát.

Munkavégzés. Kérjük, ide ne parkoljanak! – figyelmeztet a felirat a miskolci színház épületének bejáratánál kirakott kordonokon. A szemfüles járókelő – ha fölnéz a teátrum homlokzatára – legott megtudja az óvintézkedés okát is. Több helyen, talán beázás következtében repedezik a vakolat, valamint több, a párkányokat díszítő elem is hiányos.

Jól látható a kritikus terület a színház párkányzatán. Fotó: Borsod24

A borsodi megyeszékhely klasszicista és romantikus stílusú, Cassano József tervezte színházépületének alapkövét, miután az elődje az 1843-as nagy tűzvész áldozatául esett, még 1847-ben rakták le és 1857-ben avatták fel, majd idővel mindig korszerűsítették. Például az 1880-as években építették hozzá a tűzőrségi célokat szolgáló tornyot. 1956 és 1959 között új, négyemeletes szárnnyal bővítették, ahol az öltözőket, próbatermeket, irodákat alakítottak ki. A pódium forgószínpaddal, és húsz méter magas zsinórpadlással is gazdagodott.

A Miskolci Nemzeti Színház klasszicista-romantikus stílusú otthona, amikor még fönt virítottak a stukkók. Fotó: atw.hu

Az utolsó, Bodonyi Csaba tervei alapján készült, nagyszabású rekonstrukció három évtizede történt és 1996-ban zárult le. A Miskolci Nemzeti Színház addig nyolcezer négyzetméteres alapterülete megduplázódott, azóta négy játszóhely, a hétszáz fős nagyszínház, egy háromszáz nézőt befogadó kamaraszínház, és egy száz férőhelyes játékszín mellett a zárható tetejű, ötszáz fős nyári színház szolgálja ki a közönséget, ami Európában is ritka.

Frissítve (2014.04.18.):

A városháza tájékoztatása szerint a vizsgálatok végzése folyamatos, a végleges statikai állásfoglalást követen kerülhet sor a rekonstrukciós munkálatokra. A biztonságos munkavégzés miatt szükség van a további gyalogosfogalom elkerítésére és a közlekedés szabályozására.

Fotók: Borsod24, atw.hu

Források: Boon, mnsz.hu, atw.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek