A száraz szem veszélyei

Megosztás

A száraz szem egy nagyon gyakori probléma, amely bárkivel bármikor előfordulhat. A szem kiszáradása számos, különböző okra vezethető vissza, és több dolog miatt is problémás, ha nem figyelünk oda rá. Cikkünkben bemutatjuk, milyen betegségek forrása lehet a vörös szem, és hogyan védekezhetünk ellene!

Kiknél alakulhat ki száraz, vörös szem? 

A fenti tünet azoknál alakul ki, akik számítógépes munkát végeznek, vagy erősen légkondicionált/huzatos helyiségekben tartózkodnak huzamosabb ideig. Érdemes az Affidea Magyarország szemészeti szakrendelésére ellátogatnunk, ha a szemszárazság nem javul, és mellette már csipás, gennyes váladékozást is tapasztalunk. 

A bakteriális kötőhártya-gyulladás előfordulása, rizikótényezői és veszélyei

A bakteriális kötőhártya-gyulladás egy igen gyakori probléma, amelynek előfordulása a leggyakoribb a decembertől áprilisig tartó időszakban. Az USA lakosságának például a 15-40%-át érinti. Ilyenkor a szem felszínét védő, vékony hártya, azaz a kötőhártya begyullad valamilyen allergén, baktérium vagy vírus hatására. Ha váladékot is termel és bevörösödik, azt kötőhártya-gyulladásnak hívjuk. A betegség alapvetően bárkit bármilyen életkorban érinthet, mégis vannak kimondott rizikótényezői. Ezek közé tartozik a gyenge immunrendszer, a nagyon fiatal kor (4-7 éves kisgyermekeknél, illetve huszonéves nőknél és férfiaknál a leggyakoribb) és a száraz szem. 

Sajnos a kezeletlenül hagyott kötőhártya-gyulladás átterjedhet a szem más részeire is. A kiterjedt gyulladás pedig már számos veszélyt rejt. Magunktól nem tudhatjuk ugyanis, hogy mi áll a probléma hátterében. Egy szemész azonban pontosan megmondhatja, hogy baktérium, pollen, vírus vagy más anyag az oka a gyulladásnak. Így kaphatunk csak hatékony kezelést, és őrizhetjük meg látásunk épségét. 

Hogyan ügyeljünk a szemünk egészségére, ha számítógépes munkát végzünk?

Amikor hosszú órákon keresztül számítógépes munkát végzünk, fontos figyelni a szemünkre. A kiszáradt, fáradt látószervek hosszú távon károsíthatják a látást és további szemproblémákat okozhatnak. Fontos szüneteket tartani, gyakran pislogni és szemcseppet, tartósítószermentes műkönnyet használni a szem hidratálására. Emellett tartózkodjunk a dörzsölésétől, kerüljük a közvetlen napfényt, viseljünk napszemüveget, és mossunk gyakran kezet!

Rendszeres kontrollvizsgálatokra is érdemes járni, hogy időben felismerjük és kezeljük a problémákat. Nyáron pedig, ha érzékeny a szemünk, fontos gondoskodnunk arról, hogy ne kerüljön a szemünkbe a fertőtlenítőszeres fürdőmedencék vize. Az ugyanis még inkább irritálhatja kötőhártyánkat.

A látásunk kulcsfontosságú általános jóllétünkhöz. Figyeljünk oda rá, és forduljunk mihamarabb orvoshoz, ha bármilyen kellemetlen tünetet tapasztalunk!

Kapcsolódó cikkek