Önkéntesek küzdenek a borsodi szegregátum gyermekeiért

Megosztás

Az InDaHouse Hungary Egyesülethez a világ minden tájáról érkeznek már önkéntesek, az egyébként hátrányos helyzetű borsodi kistérségbe. A Pere-Fügöd-Ináncs-Hernádszentandrás által határolt területen működő egyesület éppen tízéves, hernádszentandrási központtal.

Benkő Fruzsina, az egyesület alapítója és vezetője szerint ez a ház már a világ közepén van, hiszen az ország és a világ több pontjáról is jártak már itt önkéntesek azért, hogy a gyerekekkel foglalkozzanak, vagy más módon segítsék az egyesület munkáját.

Ők azok, akik minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket felkészítsék a mindennapi kihívásokra. Mára már több, mint 270 gyerek vett részt foglalkozásaikon. Eredményeik közé sorolható, hogy több éves munkájuk gyümölcseként többen már Miskolcon érettségire készülnek, egyikük elsőéves egyetemista az Országos Rabbiképzőben.

135 családdal dolgoznak együtt, akik partneri viszonyban állnak velük. Érdekes az önkéntesek összetétele is, akik között nemcsak fiatalok, hanem idősebbek is vannak.

– Hiszünk abban, hogy minden gyereknek egyenlő joga van a tanuláshoz, élményekhez és jövőképhez, ennek szellemében folyik a munka az egyesületnél, ahol 16-20 ember utazik időszakonként a fővárosból a térségbe – mondja Benkő Fruzsina. Most további önkéntesek jelentkezését is várják, hiszen mindig változnak a feladatok, új és új módszereket kell alkalmazniuk. A segítők találkoznak személyesen a gyerekekkel, nagy szerepük van az iskola-előkészítésben résztvevőknek, akik felkészítik a kicsiket az első tanévre. A tanodában egyénileg személyre szóló feladatlapokkal is fejlesztik a gyerekeket, de lehetőséget teremtenek az online oktatásra is. Lépésről lépésre haladnak és örülnek a legkisebb sikereknek is, mert örömöt találnak munkájukban. Készülnek a nyári nagy ünnepségre, amikor a gyerekekkel megünneplik a program tizedik születésnapját, ahová meghívják az egyéni és a céges támogatókat, hiszen ők teszik lehetővé működésüket. Márciusban sajtó és fotókiállítást nyitottak tíz éves évfordulójuk alkalmából egy budapesti kávézóban. A leendő önkéntesek jelentkezését az egyesület honlapján található jelentkezési lapon keresztül várják.

Sokra értékeli az egyesület munkáját Üveges Gábor Hernádszentandrás polgármestere, aki az elmúlt években nagy figyelmet szentelt ennek a térségnek a fejlesztésére, és minden olyan tevékenységnek örült, amelyik ezt szolgálta. Véleménye szerint meg kell találni az új módszereket annak érdekében, hogy ne vesszen kárba a befektetett munka. Fent kellene tartani a célcsoport, az érintettek további érdeklődését is. – Az emberi tényezők, vagyis a humántőke fejlesztése a legfontosabb a térség jövője szempontjából – hangsúlyozta a polgármester.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szerző: M.Vadas Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek