Egy miskolci fotós a madarak bűvöletében

Megosztás

Kurti Gábor még csak tízéves volt, amikor zsebpénzéből megvette első távcsövét, hogy minél közelebbről figyelhesse a természet csodáit.

“Nagyszüleimnél értek az első madaras élmények, amikor a konyha ablakából karnyújtásnyira néztük a téli madáretetőn megjelenő kis színes madarakat. Akkor még nagyapám volt az etetésért felelős, én csak szemlélője voltam az eseményeknek.” Így emlékszik vissza a karrierje kezdetére a Borsod megyében élő Kurti Gábor természetfotós, aki Sajószentpéteren született, de gyerekkorát az erdőkkel tarkított Szendrőn töltötte és mai napig ide tér vissza pihenni.

Elvarázsolhatták volna a virágos rétek, a lombos fák, vagy éppen a suhanó őzek, de őt a madarak ejtették ámulatba és nagyon korán elhatározta, hogy megörökíti a szépségüket.

“Lassan körvonalazódott bennem, milyen jó lenne egy távcső. Elhatároztam, hogy össze gyűjtöm a rá való pénzt, és úgy tízéves koromban sikerült is megszereznem életem első szuper távcsövét, egy orosz 7×35 nagyításút, a locsoló pénzemből. Arra is emlékszem 1200 forint volt akkor. A mai napig megvan még ez az eszköz, ami nagyon sok szép élményt adott.” – mondta a napjainkban Miskolcon élő Kurti Gábor a Sokszínű vidéknek.

Ám nagyon hamar szembesült azzal a problémával, hogy a madarakat nem lehet csak úgy megállítani, nehezen megközelíthető állatok. Gábor erre is talál megoldást, mégpedig egy madáritatót. Így tisztes távolságból tudta őket szemlélni, megfigyelte a mozgásukat és a szokásaikat. “Legszívesebben a madarakat fotózom, etetem – itatom őket, leseket építek, odúkat ácsolok szabadidőmben.” – írja bemutatkozásában.

Gábor fotói a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park területén készülnek. Minden évszakban a természetet járja és keresi azokat az élményeket, amiknek a pillanatait a fotói őriznek.

A természetfotós további munkáit ide kattintva lehet végiglapozni.

Fotó: Kurti Gábor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek