Emlék: elmaradt a Tiszai pályaudvar fejlesztése – a városvezetés elvonta az erre szánt 8 milliárdot

Megosztás

Magyarországon megszokhattuk, hogy elég rövid a lakosság nagy részének emlékezete. Ez valóban megtörtént, csak nem a mostani, hanem az előző, fideszes városvezetés idején. 2016-ban biztosították erre központilag a szükséges milliárdokat, ám a kormánypárti városvezetés egy évvel később sztornózta a beruházást, máshova kellett a pénz.

Ugye milyen régen volt 2017? Nem volt Covid-járvány, nem volt “háborús veszélyhelyzet és háborús infláció”. Mégis egyik pillanatról a másikra ugrott a Tiszai pályaudvar felújítására már meglevő 8 milliárd forint. Egy kis múltba tekintés a Hír TV akkori tudósítása alapján. Kicsit emlékezzünk vissza, milyen is volt a fideszes városvezetés mindenféle külső válság nélkül.

Elmarad a miskolci Tiszai pályaudvar fejlesztése. A beruházásra szánt 8 milliárd forintot a fideszes vezetés kérésére átcsoportosították, de a polgármester azt nem árulta el, hogy miért. A városban hiába zajlik közben a digitális fejlesztés, a helyi Jobbik inkább az elvándorlással foglalkozna. Miskolc két pályaudvara közül a Tiszai a nagyobbik. Az 1901-ben épült vasútállomást 2003-ban teljesen felújították.

Sokan nem elégedettek a pályaudvar állapotával.  „Hát nem jó. Az aluljárókat nem lehet használni, amelyiket lehetne használni, bokáig ér a víz. Egyébként jó, normálisan néz ki úgyhogy, de sajnos ez van. Nem nagyon költöttek rá” – mondta egy járókelő.

Miskolcon 2016-ban jelentették be, hogy Modern Városok Program keretében nyolcmilliárd forint állami forrásból úgynevezett intermodális csomópont, vagyis vasút-, villamos-, helyi és helyközi autóbusz- és taxiállomás épül a Tiszai pályaudvarnál. A napokban azonban Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős (akkori) tárca nélküli miniszter úgy nyilatkozott, hogy Miskolc, Zalaegerszeg, és Eger is jelezte, hogy más beruházásra szeretnék átcsoportosítani a korábban erre a célra biztosított forrásokat.

Miskolc a Digitális Város Programban is részt vesz, amelynek célja, hogy intelligens eszközökkel növeljék a közbiztonságot, és hogy az önkormányzat interaktív kommunikációs csatornákat alakítson ki a városban élőkkel. A program egyes pontjai már megvalósultak, de a Jobbik (akkori) helyi frakcióvezetője szerint a fideszes városvezetés a fejlesztésekkel csak a partnereit gazdagítja.

 „Jó, hogy van wifi a villamoson, csak egyre kevesebben tudják megvenni a bérletet. Az is jó, hogy lesz okoskamera a városban, csak hogyha nincsen hatósági intézkedés, akkor az pusztán az autósok vegzálására lesz jó. Tehát lényegében jó, hogy épül az okosváros, csak ebből a városból tízezerszámra menekülnek el az emberek, és ez az igazi probléma. Magyarán jelen állás szerint ez a program egyetlenegy valós célt szolgál a Fidesz részéről, nevezetesen azt, hogy a közpénzt milliószámra az adófizetők zsebéből a haverok zsebébe” – jelentette ki Jakab Péter.

Szerettük volna megkérdezni Miskolc polgármesterét, mi és mennyiért valósult meg a fejlesztési programokból, és hogy miért marad el a Tiszai pályaudvar felújítása, de Kriza Ákos többszöri megkeresésünkre sem válaszolt – írta akkoriban a Hír TV.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek