Esély van rá, hogy a Boci csoki gyártása visszakerüljön Szerencsre

Megosztás

Magyar tulajdonba került a klasszikus márka gyártása és Szerencs is erősen képbe került. Ezzel Csehországból visszakerülne Magyarországra a híres csoki előállítási helyszíne, a legnagyobb durranás természetesen Szerencs lenne, ami egyáltalán nem kizárt.

A Nestlé a napokban jelentette be, hogy értékesíti a közel százéves múltra visszatekintő Boci, valamint a Melba és a Párizsi Kocka védjegyeit a száz százalékban magyar tulajdonban álló Cerbona Élelmiszergyártó Zrt. számára. A Bocit és a többi márkát a Nestlé még az 1991-es privatizáció során, a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vásárolta meg.

Az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább ezeket a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók megszakítás nélkül hozzáférhessenek kedvelt csokoládéjukhoz. A tranzakció 2024. május 22-én zárul le – állt a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben, amelynek kapcsán Mészáros Tamás, a Cerbona Élelmiszergyártó Zrt. vezérigazgatója válaszolt a kérdésekre Székesfehérvárott, a cég központjában. 

Először a zökkenőmentes átvételre koncentrálnak a Nestlétől, majd következhet a gyártás átszervezése és a termékportfólió jelentős bővítése – hangsúlyozta az Economxnak adott interjújában Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója.

Sokat számított a döntésnél, hogy magyar cégként egy hosszú múltra visszatekintő, közel 100 éves magyar csokoládémárkát vihetünk tovább, a Boci az egyik legnagyobb szereplő a magyar tábláscsoki piacon. Üzletileg azt gondoljuk, hogy a csokoládépiacon van lehetőség. 

“A székesfehérvári üzemünk müzli, müzliszelet, gabonapehely illetve cornflakes gyártásra alkalmas, de klasszikus csokoládét nem tudunk itt előállítani. A saját gyártás kiépítése is szerepel a terveink között, de ez még a jövő kérdése. A Nestlé ebben az évben még biztosan támogat bennünket azzal, hogy tovább gyártja nekünk a gyáraiban a termékeket. Úgy vélem, idén elegendő idő áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy új bérgyártót találjunk. “

Esetleg Szerencsre is lehetne hozni a gyártást, ahol a Boci története elkezdődött? “Ez jó kérdés. A gyártás a Nestle gyáraiban nem maradhat. Úgy gondolom, hogy sok lehetőség van Lengyelországban, Németországban és a környező országokban. Idehaza is vannak lehetőségek, már tárgyalunk is magyar cégekkel, de sajnos a hazai édesipari gyártási tevékenység jelentősen leszűkült a korábbiakhoz képest. Átalakult a magyar csokoládéipar, ami korábban nagyon nagy értéket jelentett Európában. Ami Szerencset illeti, semmi sem kizárt.” “Úgy látjuk, hogy Boci portfóliója szűk, frissítésre szorul, ezért több új termékkel, akár több új kategóriájú termékkel szeretnénk kijönni  a közeljövőben. Most az elsődleges lépés a forgalmazás zökkenőmentes átvétele” – tette hozzá Mészáros Tamás.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek