Ebzárlatot rendeltek el Borsod megyében

Megosztás

Március 30-án megkezdődött hazánkban a rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása Borsod-Abaúj-Zemplénben is, a vakcinát tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépek által juttatják el a „címzettekhez”.

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya nagyságrendileg hatvanezer egyed. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott” – írja az Infostart.

Az ebzárlat önmagában azt jelenti, hogy egy adott területen korlátozzák az ebek mozgását vagy bejutását, általában közegészségügyi vagy biztonsági okokból.

Általában közegészségügyi válság idején vezetik be, például ha kutyák fertőzött területre történő behurcolása vagy elterjesztése fenyeget, az ebzárlat megakadályozhatja a betegség terjedését.

Az ebzárlatokat általában szigorúan ellenőrzik és végrehajtják, hogy biztosítsák a hatékonyságukat. Ez lehet magában foglalja az érintett területek körüli határok őrzését, ellenőrzőpontok kialakítását, illetve az emberek és az állatok mozgásának szabályozását.

Esetünkben az Ukrajna felől érkező vadállomány hurcolta be a betegséget, azokon a területeken a háború miatt a járványügyi kockázat is nagyobb.

Kép: csongrad.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek