Nem mindegy, milyen lámpával van kivilágítva a bringád

Megosztás

Amennyiben ezt a cikket olvasod, akkor minden bizonnyal felelősségteljes kerékpáros vagy, aki mindig törekszik arra, hogy látható legyen a közlekedés többi résztvevője számára. Az azonban egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy milyen lámpákkal szereled fel a drótszamarad.

Különösen akkor van ennek nagy jelentősége, amikor a látási viszonyok kevésbé kedvezőek, például egy ködös reggelen, esős időben vagy sötétben. Kiemelten fontos, hogy lássanak az autósok és más járművel közlekedők, ha az út szélén kell megállnod megszerelni a bicajodat. Ha a Bikepro.hu kerékpáros webshop lámpái közül válogatsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy a fényerősségüket illetően nem kell majd csalódnod.

Milyen a jó kerékpáros lámpa?

Minden biciklit érdemes erős fényű LED-villogóval felszerelni, legyen szó akár MTB-ról akár egy országúti bringáról. Ezek a villogók a fenti webshopból egészen jutányos áron beszerezhetők, és adott esetben életmentők lehetnek. Az akkumulátoros töltésű változatok rendkívül gazdaságosan üzemeltethetők.

Mit mond a KRESZ?

Sokan úgy hiszik, hogy kerékpáros villogóra csak azoknak van szükségük, akik külterületen tekernek, ez azonban tévhit. A KRESZ szerint ugyanis minden kétkerekűt fel kell szerelni lámpával, függetlenül attól, hogy belterületen vagy külterületen van használatban.

Természetesen olyan területeken, ahol nincs közvilágítás, még fontosabb, hogy legyen jól látható a bicaj, ám a szabály szerint világos, hogy nincs mérlegelési lehetőség. Érdemes belegondolni abba is, hogy még ott is lehet áramszünet, ahol ki van építve a közvilágítás, így hát mindig praktikus, ha ki van világítva a kerékpárunk elöl és hátul is.

Külterületen nem elég csak a szabályoknak megfelelni

Botor dolog volna, ha csak azért helyezne fel valaki a kerékpárjára lámpákat, hogy ne büntesse meg adott esetben a rendőr. Ahol nincsenek világítótestek az út mentén, ott nem elég látszani, látni is kell az utat. Egy komolyabb kátyú, egy útlezárás elég veszélyes helyzetet teremthet, ha a világítás hiányában nem látszik.

Éppen ezért jó, ha legalább húsz lux, azaz körülbelül kétszáz lumen teljesítményű fényforrást választasz akkor, ha legalább időnként ilyen utakon közlekedsz a bringáddal. Az olcsóbb, mindössze 5-10 lux teljesítményűek inkább csak akkor jöhetnek szóba, ha kizárólag városon belül használod a bicajodat.

Megoldások, hogy mindig üzemeljen a lámpa

A lámpák akkumulátorának üzemidejét kedvezően befolyásolja, ha nem folyamatosan világítanak, hanem villognak. Ott, ahol van kiépített és működő közvilágítás, érdemes ezt az opciót használni.

A dinamóval működő lámpaszettek nagy előnye, hogy akkumulátor nélkül is működőképesek. Az agydinamós verziók akár egy percig is képesek világítani megállást követően.

Kapcsolódó cikkek