Itt vannak a részletek az uzsorázó borsodi polgármesterről

Megosztás

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, elfogta a rendőrség egy  Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármesterét, aki uzsorás bűncselekményeket követhetett el. A Miskolci Törvényszék csütörtöki döntésének értelmében a településvezetőt egy hónapra letartóztatják.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított, egy borsodi település polgármestere 2023. december 5. napján telefonbeszélgetés során arra kért két önkormányzati képviselőt, ha személyével kapcsolatban valaki rossz szót szól, vagy szidja, azt próbálja „lefenyíteni”, ennek fejében egyiküknek 50 ezer forintot ígért ezáltal hivatalos személyként, azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon, illetve jogtalan előnyt szerezzen, hivatali helyzetével visszaélt.

2024. február 1. napján egy helyi lakos telefonon sérelmezte a gyanúsítottnak, hogy nem kapott szociális tűzifát. A gyanúsított megígérte, hogy lerakatja neki a tűzifát, de csak akkor, ha „házon belül oldja meg” annak értékesítését. Ez azt jelentette, hogy a gyanúsított megegyezett az egyik hozzátartozójával, hogy vegye meg a fát 15 ezer forintos köbméter áron. Amennyiben ebbe a kérelmező nem megy bele, nem kap tűzifát. Ezáltal a gyanúsított, hogy jogtalan hátrányt okozzon, illetve jogtalan előnyt szerezzen, hivatali helyzetével visszaélt.

Ezen felül a gyanúsított több helyi lakos és további, ezidáig be nem azonosított személy részére jogszabályi engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzett oly módon, hogy üzletszerűen hitelt és pénzkölcsönt nyújtott nekik.

Továbbá a vagyonkezelési kötelezettségének megszegésével 2023. augusztusát megelőzően hozzátartozói használatára átadott 2 db mobiltelefon SIM kártyát. Az előfizetések díját az önkormányzat fizette. Az okozott vagyoni hátrány meghaladja az 50 ezer forintot.

Ezen felül az egyik rokonát – vagyonkezelési kötelezettségének megszegésével – az önkormányzatnál alkalmazta, úgy, hogy tényleges munkát nem végzett, a munkahelyén nem kellett megjelennie, csak a fizetését vette fel.

A gyanúsított fenti cselekményei – bizonyítottság esetén – alkalmasak lehetnek: 2 rendbeli hivatali visszaélés bűntettének, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettének és hűtlen kezelés bűntettének a megállapítására.

A bíróság álláspontja szerint fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsított a tanúk vagy a még ki nem hallgatott más személyek befolyásolásával, továbbá tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével vagy vagyonelkobzás alá eső érték elrejtésével a bizonyítási eljárás lefolytatását meghiúsítaná vagy megnehezítené. Attól is megalapozottan lehet tartani, hogy szabadlábon hagyása esetén vagyoni helyzetének fenntartása érdekében újabb bűncselekményeket követne el. 

Mindezen okok alapján a gyanúsított letartóztatását a Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte. A végzés nem végleges, írta a Miskolci Törvényszék.

A fotó illusztráció.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek