Tölthető az elektromos autó napelemmel?

Megosztás

Az elmúlt évek egyik slágerterméke az elektromos autók, valamint a velük kapcsolatos területek fejlődése. Ez egyáltalán nem meglepő, hisz a villanyautók rárúgták az ajtót a hagyományos közlekedési eszközökre, és rövid idő alatt megreformálták az autókról kialakult képünket. Az egyik legnagyobb kérdés velük kapcsolatban még a mai napig a töltés, amire már rengeteg megoldás létezik, például ott vannak a napelemek is.

Miért használjunk éppen napelemet az elektromos autó töltéséhez?

Ahogy az elektromos autókra, úgy a napelemekre is igazán nagy figyelem hárult az elmúlt években. Az energiaválság, a környezettudatosság és az ezzel kapcsolatos elvárások, az Európai Uniós szabályozások és a megújuló energia iránti igény egyre jobban növekszik. Manapság egy elektromos autó üzemeltetése is sokkal könnyebb, ott van például az eautotoltokabel.hu, ahol rengeteg eszközt beszerezhetünk, valamint tippeket, tanácsokat olvashatunk a helyes villanyautó-használathoz.

Annak ellenére, hogy ma már az elektromos autók töltését viszonylag egyszerűen meg lehet oldani, hisz az infrastruktúra folyamatosan épül, Magyarországon is rengeteg nyilvános töltőállomással találkozhatunk, valamint az otthoni eszközök sora is folyamatosan bővül, még mindig hallhatunk ellenérveket és szkeptikus véleményeket arról, hogy a töltés igenis nehéz. A valóság és a gyakorlat szerencsére mást mutat, ott vannak a fali töltők, otthoni töltőoszlopok, amivel a saját hálózatunkat használhatjuk és azzal tölthetjük az akkumulátort például éjszaka, amíg alszunk.

Vagy ott van a mai címszereplőnk, a napelem is, azaz otthon tölthetjük az általunk előállított árammal az akkumulátort. Egyre több napelemet találhatunk családi házak, irodák, de akár bevásárlóközpontok és állami hivatalok épületének tetején is. Magyarországon az uniós átlaghoz képest is magasabb a napsütéses órák száma, így tulajdonképpen vétek lenne nem kihasználni a napenergia adta lehetőségeket. Állami és uniós támogatások, bárki számára elérhető technológia, amivel otthon állíthatjuk elő a villamos energiát.

Itt jönnek képbe az elektromos autók: miért ne használhatnánk ezt az áramot a villanyautó töltésére? Csupán egy megfelelő fali töltőre vagy töltőoszlopra van szükség, hogy hatékonyan történjen a töltés, és máris élvezhetjük a zöldenergia adta előnyöket.

A kiépítést bízzuk szakemberre

Fontos kiemelni azt, hogy mind a fali töltő, mind a napelem beszereléséhez szakemberre van szükség, így mindenképpen konzultáljunk eggyel még a munkálatok megkezdése előtt, a tervezési szakaszban.

Egy fali töltővel növelhetjük a töltési hatékonyságot is

Zöldenergia esetében a legfontosabb az, hogy minél hatékonyabban használjuk fel az energiát, amihez a legjobb megoldás egy fali töltő. A gyári, hagyományos konnektort használó töltőkkel szemben a speciális fali töltők esetében sokkal kevesebb energia vész el a töltés során.

Kapcsolódó cikkek