Már közeli ismerőseink a Miskolcon élő mormonok

Megosztás

A Borsod24 tavaly decemberi cikkében igyekezett megismertetni olvasóit a Miskolcon élő mormon fiatalokkal, akikről szinte mindannyian hallottunk már, de arról kevesebbet tudunk, hogyan élnek és pontosan miért jöttek a borsodi megyeszékhelyre. Rengeteg visszajelzést kaptunk olvasóinktól, a legtöbben az ingyenes nyelvtanulás felől érdeklődtek.

A Borsod24 olvasója, K. Patrik korábbi cikkünkre reagálva megosztotta velünk személyes tapasztalatait a miskolci misszionáriusokról. A férfi rendszeresen látogatja a mormonok által tartott angolórákat, és azon túl is jó kapcsolatot ápol velük. Mint írja, szeret a társaságukban lenni és szívesen vesz részt az amerikai fiatalok által szervezett programokon.

„Csütörtökönként 18:00 órás kezdettel egy rövid, maximum 1 perces imádsággal kezdődik és záródik az angolóra. Fontos, hogy ez az imádság nem egy előre betanult Miatyánk, vagy valami hasonló. Az esetek javarészében annyiból áll, hogy egy-egy misszionárius megköszöni a napot és az alkalmat Istennek” – kezdi beszámolóját Patrik, aki azt is részletesen leírja, hogy az órák két csoportban zajlanak, egy kezdő és egy középhaladó társaságban.

A kezdő csoportnak van egy tankönyve, de a feltételezésekkel ellentétben ez nem A Mormon könyve. „A középhaladó csoportban leginkább beszélgetés van, épp egy általunk felhozott témáról; de ha nem tudunk magunktól beszélgetni, a misszionáriusok mindig készülnek eggyel.”

Patrik azt is kiemelte, hogy nem vallási témákról van szó, ehhez senki nem ragaszkodik.

„19:00-kor véget ér az angol, és ezután papíron 30, gyakorlatilag 5-10 perc hittanóra veszi kezdetét, ami előtt mindig elmondják, hogy aki nem szeretne maradni, az nyugodtan elmehet, az angolóra véget ért.” Kizárólag a hittanóra keretében szoktak A Mormon könyvéből olvasni néhány sort, más esetben elindítanak egy rövid videót, és végül hálát adnak Istennek.

A mormon fiatalok közösséget is építenek. Az angolóra és az ima után olvasónk is ott szokott maradni, mert nagyon szeret pingpongozni. Ilyenkor a misszionáriusokkal lejátszanak néhány mérkőzést. Más programok is vannak, amelyeken részt lehet venni, ilyen a társasjáték vagy mozi est, még lézerharcozni is elmentek a Factory Arénába közösen.

Olvasónk úgy összegezte benyomásait, hogy a mormon fiatalok és az idősebbek között nem érzékelt generációs szakadékot: „az idősebb korosztály is meg tudja találni a saját számítását, és a közös hangot a misszionáriusokkal, többen is járnak idősebbek a közösségbe, és nem láttam még példát arra, hogy bárkinél kiütközött volna a generációs szakadék.”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek