Mormonok Miskolcon – Élvezetek helyett szigorú szabályok

Megosztás

Kommentözönt indított el a közösségi médiában egy amerikai, mormon vallású fiatalember Facebook-bejegyzése. A 19 éves fiú három hittestvérével érkezett Miskolcra, és ingyen angolórákra invitálta az érdeklődőket.

A Miskolc és Én nevű csoportban közzétett poszt alapján úgy tűnik, Magyarországon sokakban még minden riadalmat kelt, ami külföldről érkezik, és idegenekkel vagy nem ismert vallási felekezetekkel kapcsolatos. A bizalmatlanságot az is fokozza, hogy az oktatás ingyen kínálja magát, mert a kommentelők szerint: ingyen sajt csak az egérfogóban van. A reakciókat látva lapunk úgy gondolta, hogy érdemes néhány tévhitet eloszlatni, és néhány releváns információt közölni a mormon fiatalok szolgálatával kapcsolatban.

Erik Andersonnal 2023. december 9-én sikerült is egy interjút készíteni, amelyből kiderült, hogy tavaly februárban érkezett Magyarországra. Kaposváron kezdte a misszióját, majd Szombathelyen élt 6 hónapig. Hogy miért éppen Magyarországot választotta, erre a következőképpen felelt: „Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza misszionáriusaként önként vállaljuk a szolgálatot. Jelentkezést küldünk a Salt Lake Cityben található gyülekezeti székhelyre, ahol a gyülekezeti vezetők döntik el, hogy melyik országban vagy misszióban szolgálunk.” 

Arra a kérdésre, hogy mit szóltak az Egyesült Államokban élő szülei és öt testvére ahhoz, hogy éppen hozzánk érkezik, így felelt: „A családom teljes mértékben támogatott a döntésemben, és nagyon izgatottak voltak, amikor megtudták, hogy a ’Hungary, Budapest Mission’ nevű programhoz csatlakozom két évre.

Nálunk ugyanis a 18 éves fiúk kettő, a 19 éves lányok pedig másfél évig szolgálnak a világ különböző pontjain. Budapesten és Magyarország más nagyvárosaiban jelenleg nagyjából 80-an dolgoznak. A fiatalok rendszerint 3-6 hónapig tartózkodnak egy-egy helyen, majd mennek a következő állomásra.”

Így lesz ez Miskolc esetében is. „Az angolórákat itt nemrég indítottuk el. Van egy kis csoportunk, körülbelül 10 fő, akik csütörtökönként 18 órakor járnak hozzánk a Mátyás király utca 10-be. El lehet jönni személyesen vagy a Facebookon jelentkezni.”

Erik Facebook-bejegyzése alatt nem csak a bevezetőben említett gyanakvó, hanem több pozitív komment is akadt. Olyanoké, akinek az unokája vagy ismerőse, vagy ő maga járt a mormonok által kínált angolórákra. Akik személyesen is találkoztak velük úgy nyilatkoztak, hogy a fiatalok udvariasok, segítőkészek, és nem tukmálják rá mindenáron az nyelvórára jelentkezőkre saját egyházi tanaikat is. Persze megszólaltak a kételkedők is, akik közül egyvalaki azt kérdezte meg, hogy a csak heti egy alkalmak során vajon mennyi idő alatt megtanulni angolul?

A Miskolcra érkezett négy bátor fiatal a nyelvtanítás révén szólítja meg az embereket, hiszen a mormonok nem csak a vallási tanokat, de a világi tudást is nagyra értékelik. Arra a kérdésre, hogy mi a misszionáriusok fő célja, Erik a következőképpen fogalmaz: „Az egyház misszionáriusaiként fő célunk az, hogy segítsünk másoknak Jézus Krisztushoz jutni, és segítsünk nekik érezni az ő szeretetét. Ezt sokféleképpen tesszük.” Erik azt is kiemelte, hogy az angolórákon nem Jézus Krisztusról beszélnek; csupán meghívják az embereket, hogy tanuljanak Jézus Krisztusról is a vasárnap 10 órai istentiszteletek alkalmával.

Hogy van-e mögöttes cél? Annyi, amennyi minden hittérítőnek. Az övék az, hogy az 1830-ban alakult Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, azaz a mormon vallás tanításait közvetítsék. De nem kell megijedni! A mormonok közel állnak a kereszténységhez, csak nem tekintik a Bibliát lezártnak, ezért egészítették ki szent irataikat Joseph Smith Mormon könyvével.

Ez a vallás egyébként szigorú életszabályok követését várja el híveitől. Nem károsíthatják a testüket alkohollal, dohányzással, kábítószerekkel, kávéval, teával sem. Komolyan veszik a test és a lélek épségét, a házastársi hűséget, a családot, az erkölcsöt, az emberbaráti szolgálatot.

Tiszteletet, türelmet és kedvességet mutatnak embertársaik felé a közösségük határain túl is. Nem csak lelkileg hoznak áldozatokat, de jövedelmük egytizedét is az egyházuknak adják, így gazdaságilag is erős szervezetet képeznek, és rengeteget jótékonykodnak. A Miskolcon élő fiatalok dolgoznak és albérletet fizetnek, úgy kerültek össze, hogy korábban nem is ismerték egymást. Párban járnak, mert ezt követeli tőlük a szolgálat. És talán a testi épségük is.

A mormonokkal kapcsolatos előítéletek egyébként leginkább a poligámia miatt élnek a köztudatban, de tudni kell, hogy ez már 1890 óta, több mint 100 éve tilalom alá esik. A poligámia szokása egyébként a zsidó és az iszlám kultúrában gyökerezik, célja a hívek létszámának gyarapítása volt. Ma 17 millió mormon él világszerte. Hazánkban nagyjából 5200 tagja van a közösségnek. A mormon egyház a hivatalos egyházi státuszát 1988-ban kapta meg a magyar kormánytól. Az első itteni templomuk 2023 ősze óta, Óbudán épül.

Végezetül arra a kérdésre, hogy milyenek a magyar emberek, Erik azt felelte: „eléggé zárkózottak az első néhány interakcióban, de amint megismernek minket, néhány alkalom után felengednek, közvetlenné válnak, és a legkedvesebb emberek egyikeivé lesznek. A magyarok teszik élvezetessé a misszionárius létet.”

A Borsod24 egyik rendszeres olvasója személyes tapasztalatokról is be tudott számolni egy évekkel ezelőtti mormon nyelvtanfolyamról. A legfontosabb észrevétele a módszerrel kapcsolatban az volt a miskolci hölgynek, hogy udvarias és segítőkész embereknek ismerte meg a fiatalokat. Fontos azonban tudni, hogy a Magyarországra érkező mormonok nem nyelvtanárok, így nem szabad arra számítani, hogy annak megfelelő módszereket és tudást adnak majd át a tanítványoknak. Azzal is együtt kell élnie az ingyenes kurzus látogatóinak, hogy a „tananyag” elsősorban saját bibliájuk, A Mormon könyve állításaira és idézeteire épül. Szintén fontos szempont lehet, hogy a nyelvet oktatók még nagyon fiatalok, és a valláson kívül kevés egyéb közös témát tudnak találni az órákon – különösen az idősebb korosztállyal.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek