Átveszi az állami iskolát az egyetem, csak éppen súlyos tandíj jöhet az eddigi ingyenes oktatás helyett

Megosztás

A szülők véleményét ugyan kikérik majd, de a végső szót úgyis a miniszter mondja ki, a szülők szava nem ügydöntő. Ugyanúgy fenntartóváltás zajlik a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban is, szintén egy felsőoktatási intézmény, a Miskolci Egyetem alapítványa veszi át az irányítást. Van mitől félnünk?

Az ominózus fővárosi iskola és a Földes esete között jócskán van párhuzam, de reméljük, itt nem kell attól tartani, hogy egyszer csak hirtelen fizetős iskolává válna a miskolci gimnázium. Igaz, erről a XI. kerületben sem sejtettek semmit néhány héttel ezelőtt.

Telex is úgy értesült, hogy változhat a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium fenntartója. Az állami tankerületi központ az intézményt a Gábor Dénes Egyetemnek (GDE) adná át már a következő tanévtől. Az átvételről a Telex információi szerint a szülők is kaptak értesítést, de az egyetem honlapján is olvasható egy tájékoztató.

Az alapítványi egyetem működtetésében a tantestület a helyén maradna, ám az eddig ingyenes iskolában havi 100-150 ezer forintos tandíjat vezetnének be, ennek fejében minden gyerek laptopot kapna, okostáblák kerülnének az osztályokba, széles sávú wifit és egy új labort építenének ki, felújítanák az udvart és a sportpályát, átszerveznék a menzát – írja a Telex. Az egyetem ugyanakkor biztosítana kedvezményeket, és a jelenlegi tanulók után sem kellene még tandíjat fizetni, rajtuk kívül a német nemzetiségi diákok is mentesülnének a jövőben a tandíj alól.

A szülők ugyan szavazhatnak a kérdésről, de ez a szavazás nem ügydöntő, a végső szót Csák János kulturális miniszter mondhatja ki 15 napon belül.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek