Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete

Megosztás

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Csicsek Miklós egykori egyetemi társam kedvenc mondása ötlött fel bennem az új köztársasági és az új alkotmánybírósági elnök kiválasztása hallatán. Nincs is itt semmi látnivaló, haladjanak tovább kedves emberek!

Bár, nem teljesen igaz. Még szürkébb, még súlytalanabb és még lényegtelenebb lesz, kik töltenek be itt bármilyen magas közjogi pozíciót. Orbán itt, ott, lent és fent, mindenben egymaga dönt. Ez persze nem zárná ki, hogy jó döntéseket is hozzon olykor – játszadozzunk el azzal az egyébként nyilvánvalóan irreális gondolattal, hogy Orbán demokrata, elkötelezett a közjó, a nemzet gyarapodása mellett, stb, és az egészségügyre meg az oktatásra legalább annyi pénzt fordítana, mint az EU-tagországok többsége, megemelné a családi pótlékot emberi szintre, eltörölné a szégyenteljesen semmit sem érő minimálnyugdíjat és egyebek….

Természetesen ilyen nincs egy autokrata esetében, aki azért van hatalmon, hogy mindezt nem, viszont mást, családjának és udvartartásának aránytalan meggazdagodását, a közjóban érdekelt többség elnyomását, és politikai ellenfeleinek lealázását produkálja. Szóval valóban nincs itt semmi látnivaló, az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Egy valamit azonban az új beszállók sem tudnak majd palástolni, elfeledtetni, nevezetesen, hogy vezérük és így ők maguk is bort isznak és vizet prédikálnak, gyerekvédelemről papolnak miközben éppen egy pap, sőt püspök közreműködésével adtak kegyelmet egy pedofil bűntényben elítélt embernek. Ez nem a miénk. Ez csak a FIDESZ-é.

Rózsa Péter jegyzete a 2024. február 26-i Esti gyorsban hangzott el.

Kapcsolódó cikkek