Péntektől teljesen megváltozik a közösségi közlekedés, eljött március elseje

Megosztás

A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csupán kettő marad, óriási változások jönnek a helyi és helyközi közlekedésben az egész országban. Íme az áttekintés, mi is változik és hogyan.

Március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere, amely 3,5-4 millió ember számára teszi elméletileg olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a közösségi közlekedést Magyarországon. A legfontosabb tudnivalókról a MÁV-Volán-csoport tájékoztató weboldalt indít, amely már mindenki számára elérhető a www.ujtarifa.hu címen. (via Infostart.hu)

A megújuló tarifarendszer részleteit elmagyarázó, a változásokat gyakorlati példák és infografikák segítségével is bemutató oldal tartalmait böngészők megtudhatják azt is, mi lesz a sorsa a korábban megváltott jegyeiknek, hogyan kérhetik utazási költségeik elszámolását a munkáltatójuktól, illetve azt, hogy milyen átmeneti szabályok segítik a zökkenőmentes átállást a március 1-jét követő időszakban.

Az új tarifarendszerben elérhető kedvezményekkel és feltételekkel március 1-jétől kezdődik meg a jegyek és bérletek értékesítése a jegypénztárainknál, az automatáknál, illetve online az ELVIRA-ban és a MÁV appban. A mobilalkalmazást az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, azok megvásárlásához feltétlenül frissíteni kell március 1-je után.

Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy – az életkort igazoló okmányon kívül – külön fényképes igazolványokra: minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti pedig félárú jegy igénybevételével utazhat.

A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csupán kettő marad. A kedvezményes (vár)megye- és országbérletek változatlan feltételekkel vehetők igénybe továbbra is. Március elsejétől ugyanakkor díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élők és tartós betegek, valamint kísérőik és az ellátottak utazási utalványával rendelkezők. Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét.

A helyközi járatokon kívül a fővárosi közösségi közlekedést is igénybe vevők számára kiemelten előnyös változás, hogy március elsejétől a BKK járatain is elfogadják Pest (vár)megyei bérletet és az országbérletet is.

Az új bérletrendszer legfontosabb részletei:

  • kétféle bérlet lesz: ország- és (vár)megyebérlet, bérletből kétféle tarifa marad: a teljes árú és a 90 százalékos kedvezményt adó diákbérlet
  • lesz 24 órás napijegy: a Vármegye24 999, a Magyarország24 4999 forintba kerül majd
  • többféle helyjegyet lehet majd venni, az áruk 300-tól 2990 forintig terjed
  • menetjegyből teljes árú, félárú vagy díjmentes lesz,
  • a teljes árú, havi felnőtt országbérlet 18 900 forint lesz
  • a BKK járatain is érvényes Pest (vár)megyebérletek havi 945 forintba kerülnek a diákoknak, 9450 forint a felnőtteknek.

Az MVK kiegészítése:

2024. március 1-től a helyközi közlekedésben – a MÁV és a Volán járatain – életbe lép a 14 év alattiak ingyenes utazása. A helyi közlekedést biztosító MVK Zrt. esetében kizárólag a 7-es számjelzésű autóbusz-viszonylatot érinti a helyközi tarifareform, mivel ez az egyetlen helyközinek minősülő MVK-s viszonylat. Az MVK Zrt. helyi járatain Miskolcon a 14 év alattiak kedvezményes utazásáról szóló előterjesztést nem szavazta meg a képviselő testület, ezért továbbra is csak érvényes jeggyel, bérlettel lehet az MVK Zrt. járatait igénybe venni. 

A fentiekre tekintettel kérjük, hogy március hónapra és a későbbiekben mindaddig, amíg a képviselőtestület nem hoz újabb döntést, a miskolci autóbusz- és villamosjáratokon történő utazásaikhoz a 14 év alattiak részére továbbra is váltsák meg jegyüket, bérletüket – írja az MVK Zrt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek