Nem húzták sokáig, máris megszavazta a parlament az új köztársasági elnököt

Megosztás

Azok után, hogy Novák Katalin belekeveredett a fideszes pedofil kegyelmi botrányba, lemondott államfői tisztjéről, amit nem egész két éve töltött be. Sulyok Tamást pedig ma máris utódjául választotta az Országgyűlés.

Bár a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzásával ez ugyanolyan formalitás volt, mint Schmitt Pál, Áder János és Novák Katalin esetében, hiszen nem volt szükség pártok közötti megegyezésre, konszenzusra. A részletekről a hvg.hu számolt be.

A két ciklust kitöltő Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László, a lemondani kényszerült Schmitt Pál, a szintén duplázó Áder János és a kegyelembotrányba belebukó Novák Katalin után ő a rendszerváltás utáni hetedik köztársasági elnök.

Az országgyűlés hétfőn délután államfővé választotta Sulyok Tamást, aki eddig az Alkotmánybíróság elnöke volt. A képviselők

134 igen és 5 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül támogatták a Fidesz-KDNP jelöltjét.

147 képviselő vette fel a szavazólapot, 146-an voksoltak, 7 érvénytelen és 139 érvényes szavazatot leadva, az államfő megválasztásakor azonban a szavazás titkos, így nem tudni biztosan, kik nem támogatták Sulyok kinevezését. Az mindenesetre árulkodó, hogy az ellenzéki képviselők nagy része nem volt jelen az eredmény kihirdetésekor az ülésteremben, csak a Mi Hazánk és az LMP politikusai hallgatták meg az eskütételt.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a korábban képviselői mandátumáról lemondott Varga Judit helye üres, akárcsak Kövér Lászlóé, mert ideiglenes államfőként nem gyakorolhatja képviselői jogait, így nem is szavazhat. Szintén “igazoltan” maradt távol Gulyás Gergely, akiről vasárnap derült ki, hogy megműtötték és bár miniszteri feladatait ideiglenesen átvette Panyi Miklós államtitkár, a képviselői szavazati joga nem szállt át rá.

Tényleges döntési helyzet nem volt, ugyanis a kormánypártokon kívül csak a Mi Hazánk próbált jelöltet állítani Csath Magdolna személyében, a jelöléshez szükséges 40 aláírást azonban nem tudták összegyűjteni.

Sulyok Tamás ezzel Magyarország hetedik köztársasági elnöke Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László, Schmitt Pál, Áder János és Novák Katalin után. Eskütétele után, első államfői beszédében Sulyok megköszönte szüleinek, hogy magyart és keresztényt igyekeztek faragni belőle, feleségének azt, hogy immár 50 éve mellette áll, gyermekeinek és unokáinak pedig a feltétlen szeretetükért adott hálát. Azzal kezdte, hogy nem volna helyénvaló, ha politikai beszédet mondana, később pedig arról is beszélt, szeretné, ha az Európai Unió intézményeiben sem politikai, hanem jogi munka zajlana.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek