Ezt beszélik: a független vidéki magyar média heti sajtószemléje

Megosztás

Hogyan próbálja megszerezni a polgármesteri széket a Fidesz Miskolcon és Szegeden, milyen eszközöket használ a debreceni önkormányzati médiában? Ismét termőföldet betonoznak le Kecskemét mellett?

Miért nem tér haza a Pécset Bécsre cserélő? Miért fontos a mosogatószivacs anyaga, amikor tankhajók járják az óceánokat? Megoldható-e, hogy ne korlátozzák újabb osztályok működését a Jászság kórházában? Lehet, hogy nemzetközi bíróság elé kerül a tűzoltók kifizetetlen túlóradíjának az ügye? Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Nézzük a részleteket.

Borsod24: Mészáros Lőrinc fizeti az új miskolci „független” polgármesterjelöltet?

A DK-s Hegedűs Andrea mellett újabb kihívót kapott Miskolcon Veres Pál polgármester. A helyiek jó részét a bejelentés nem érte meglepetésként, hiszen hetek óta mindenki találkozhat azzal az elképesztő mennyiségű Google- és Facebook-hirdetéssel, amelyeken Tóth-Szántai József rádiós műsorvezető, főszerkesztő, ügyvezető szerepel. A reklámokat indokolatlanul nagy összegekkel futtatták ahhoz, hogy egy vasárnap délelőtti rádióműsor hallgatottságát és bevételeit növeljék, így sokan már korábban biztosra vették, hogy a választások állnak a háttérben – a marketing pedig egy olyan személy kezében összpontosul, aki már a korábbi esztendőkben is jeleskedett a miskolci online tér politikai leuralásában. A semmiből előkerült amatőr politikus neve hallatán a borsodi megyeszékhelyen a legtöbben arra tippelnek, hogy hiába próbálják civil és független jelöltként beállítani, valójában a Fidesz-KDNP támogatását élvezi és a kormánypártok hamarosan be is jelenthetik őt, mint saját jelöltjüket.

Mészáros Lőrinc fizeti az új miskolci “független” polgármesterjelöltet? Szavazzon ön is!

Debreciner: Fidesz 19, ellenzék 0 – Így kampányol a debreceni önkormányzati televízió négy hónappal a helyhatósági választás előtt

A közpénzből működő városi média esti híradójában ellenzéki politikusok egyszer sem, fideszesek azonban szép számmal szerepeltek az elmúlt napokban is. A jelenlegi városvezetést megtámogató úgynevezett elemző műsort is indítottak a napi híradó mellett, továbbá egy negyvenezer példányban terjesztett ingyenes városi kiadvány hét szövegében is említik Papp László (Fidesz) polgármester nevét. A helyi önkormányzati média egyoldalúságáról írt a Debreciner.

Enyugat: Mi történt Szerb Antallal és nyolcezer társával a nyugati határszélen?

Február 6-án mutatták be Budapesten, a FUGA nagytermében a BALF Nemzeti Emlékhely / BALF National Memorial című könyvet. A kötetet a Soproni Líceum 1964-ben érettségizett öregdiákja, Winkler Barnabás építész és Gáspár Zsuzsa szerkesztette, a szerzők között többek között Závada Pál író, Szita Szabolcs történész, Szerb Antalné és Nyáry Krisztián nevét olvashatjuk - írja az enyugat.hu

- A könyv egyértelmű célja, hogy olvasói - különösen a fiatalok - lelkébe bevésse a legfőbb üzenetet: ilyen borzalom nem történhet többé! Nyilván a legtöbben tudják, hogy 1944 telén több ezer munkaszolgálatost vezényeltek a nyugati határszélre egy olyan védmű építéséhez, aminek semmi értelme nem volt - mondta Winkler Barnabás, aki a balfi mementó tervezőjeként az ugyancsak líceumi öregdiák Kutas László szobrászművész közreműködésével a megrázó, egyszersmind méltó emlékhely létrehozója.
https://www.enyugat.hu/cikk/konyvben_is_emlekeztet_a_licista_oregdiak

KecsUP: Kamionparkolót építenének az M5-ös déli lehajtója mellé 

Beruházási célterület lett a szántó és a gyümölcsös. Mint a KecsUP utánajárt, Kecskemét külterületén, az M5-ös autópálya déli lehajtója mellett, a Kiskertváros (Halasi úti hobbik) közelében közel 25 hektár, jórészt szántó és gyümölcsös művelési ágú földterületet nyilvánított beruházási célterületté a kormány egy januári határozatával. A tatabányai székhelyű Gold Parking Center Zrt. egy 330 férőhelyes kamionparkolót építene itt, döntően uniós forrásból.

https://kecsup.hu/2024/02/kamionparkolot-epitenenek-az-m5-os-deli-lehajtoja-melle-beruhazasi-celterulet-lett-a-szanto-es-gyumolcsos-unikum/

Nyugat: Miért fontos a mosogatószivacs anyaga, amikor tankhajók járják az óceánokat?

Magyarországon a környezetvédelem nem tartozik a népszerűbb témák közé, ha előkerül (Paks, akkumulátorgyárak stb.), akkor is jellemzően a politikai összefüggések dominálnak.

Pedig fontos időket élünk, szakemberek egy nagy csoportja azt mondja, ha nem változtatunk nagyon gyorsan és nagyon radikálisan az életmódunkon, az emberiségnek soha nem látott kihívásokkal kell szembenéznie. Lehet, már így is késő.

A Nyugat.hu rendkívüli podcastjának vendége Bosits-Horváth Csilla blogger, környezettudatossági tanácsadó volt, aki egyben a népszerű „Ökosan a hétköznapokban” nevű zárt Facebook-csoportot is működteti.

https://www.nyugat.hu/cikk/miert_foglalkozzunk_a_mosogatoszivacs_anyagaval_a

Miért fontos a mosogatószivacs anyaga, amikor tankhajók járják az óceánokat?

A magyar társadalom még nem igazán zizeg a kérdés körül, pedig lenne miért. Bosits-Horváth Csilla blogger, környezettudatossági tanácsadó volt a vendégünk.

Szabad Pécs: Bécsbe költöztek és nem jönnek vissza

19 év után váltotta Pécset Bécsre Mester Zoltán, az Emberség Erejével Alapítvány munkatársa, a Szabad Pécs korábbi szerzője. Nem is annyira a tavalyi kiköltözés körülményeit, mint a kintmaradás okait írta meg az évfordulóra. A Szabad Pécsen megjelent, rendkívül erős, letaglózó, megrendítő, nagyon személyes és őszinte véleménycikkben Mester Zoltán arról ír, miért döntöttek úgy, hogy nem fognak hazaköltözni. 

Nem jövünk vissza

19 év után váltotta Pécset Bécsre Mester Zoltán, az Emberség Erejével Alapítvány munkatársa, a Szabad Pécs korábbi szerzője. Nem is annyira a tavalyi kiköltözés körülményeit, mint a kintmaradás oka...

Szegeder: Így hullottak el a fideszes gyalogok választásról választásra a Szegedért folytatott küzdelemben

2002 óta hiába próbálja bevenni a kormánypárt Szegedet. Az eszköztár mit sem változott két évtized alatt, a politikában annyira nem aktív, de szakmájuk miatt elismert jelölteket állítottak csatasorba választásról választásra. Volt, aki miatt majdnem megroppant a Fidesz szegedi szervezete, és később már nem is bízta a helyiekre a döntést az országos vezetés. Most egy újabb civil jelölt jöhet. A Szegeder megnézte, kik véreztek el eddig a szegedi bársonyszékért folytatott küzdelemben.

Így hullottak el a fideszes gyalogok választásról választásra a Szegedért folytatott küzdelemben

Voltak jelöltek, akik miatt majdnem megroppant a párt szegedi szervezete, és később már nem is bízta a helyiekre az országos vezetés, hogy az ügyeikről döntsenek.

Szol24: Megszűnt a gyermekneurológiai szakrendelés Jászberényben

Szájról szájra terjedt a hír, hogy nemcsak megszűnik a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban a gyermekneurológiai szakrendelés, de még ultrahang-vizsgálatot sem végeznek. A Jászság fővárosában nem példa nélküli az eset, tavaly a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály, valamint a szülészet működött korlátozva. 

Az esettel kapcsolatban megszólalt a polgármester is, aki úgy fogalmazott, hogy a hír hallatán első dolga volt levelet küldeni dr. Besenyi Orsolyának, a kórház megbízott főigazgatójának. Budai Lóránt annak érdekében írt, hogy a jászberényi lakosokat érintő változások okairól és a lehetséges megoldásról minél előbb személyesen tudjanak egyeztetni. „Főigazgató asszonynak felajánlottam a segítségemet, mivel e két ellátás megszűnése a Jászság teljes lakosságát érinti, így remélem, közös erővel meg tudjuk oldani ezt a nem várt problémát.”

Megszűnt a gyermekneurológiai szakrendelés Jászberényben, a polgármester levelet írt a kórház főigazgatójának

Ahogy ilyenkor lenni szokott, szájról szájra terjedt a hír, hogy nemcsak megszűnik a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban a gyermekneurológiai szakrendelés, de még ultrahang-vizsgálatot sem végeznek. A Jászság fővárosának kórházában nem példa nélküli az eset, tavaly

Veszprém Kukac: Mennyiért mennek tűzbe értünk?

A vonulós tűzoltók a nyolcórás munkavállalóhoz képest félévente majdnem kétszáz órát ingyen dolgoznak. Az elmúlt három évben fejenként 3,5 és 9,5 millió forintnyi túlóra pénzzel maradt adósuk az állam – mondta a Veszprém Kukac munkatársának a szakszervezetük képviselője, aki szerint, ha kell, nemzetközi bíróságig viszik az ügyüket. Negyven órára vannak bejelentve, de a heti munkaidőkeretüket 48 órában határozták meg. Így fél év alatt 80–100 óra is összejöhet a heti 48 fölött, de míg a túlórák díját máshol másfélszeres szorzóval számolják, náluk a szorzó egyszeres. 

Ezzel a kifizetetlen nyolc órával az elmúlt három évben körülbelül 24 milliárd forintot spóroltak meg rajtunk.

TÚLÓRA - Mennyiért mennek tűzbe értünk? - Veszprém Kukac

Perre készülnek a hazai vonulós tűzoltók, akiknél a túlóra heti 48 óra felett kezdődik. Ha kell, nemzetközi jogi fórumokig is elmennek.

Függetlennek tekintjük azt az orgánumot,
- amelynek tulajdonosa/kiadója nem politikai párt vagy annak alapítványa, bármely pártalapítású szervezete/szerveződése;
- aminek tulajdonosa/kiadója nem a kormány, nem települési vagy megyei önkormányzat, vagy ezek alapítványa, intézménye vagy bármely általuk létrehozott szervezet/szerveződés;
- ahol egyedül a szerkesztőség dönt önállóan az orgánum szerkesztési elveiről, gyakorlatáról és az orgánum tartalmáról.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek