Jókorát rúgott a kormány a Borsodchemen is az új adóval

Megosztás

Másfél héttel ezelőtt újabb adóval lepte meg Magyarországot a Fidesz-KDNP, ezúttal a szén-dioxid adót vetették ki, amitől sokmilliárdos bevételt várnak. Csak éppen a vállalatoknak nem kigazdálkodható, ezzel például a Borsodchemnél is több magyar ember munkahelyét sodorják veszélybe.

A kormány július 17-én újabb adónemet vetett ki az iparvállalatokra: ezúttal azokra, akik szén-dioxid-kibocsátásuk legalább felét megkapják az EU-tól ingyenes kvótaként az úgynevezett ETS-rendszeren keresztül, és legalább 10 ezer tonna CO2-t bocsátanak ki évente. Velük tonnánként 40 eurót fizettetnének, ha pedig a térítésmentesen kapott CO2-egységeiket a nemzetközi vagy hazai piacon értékesítik, a piaci ár 10 százalékát kell befizetniük a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság számlájára (jelenleg egy kvótaegységet 90 euró környékén lehet megkapni) – számol be a tervezetről a HVG.

Az adó a cementipar esetén 18-19 milliárd forintot tehet ki, de fizetnie kell a kerámialap- és téglagyártóknak (pl. Leier, Zalakerámia, Wienerberger), üveggyáraknak (Orosházai Üveggyár), acélipari szereplőknek (Dunaferr), petrolkémiai cégeknek (MOL) és a vegyiparnak (Borsodchem) is. Összességében több száz milliárd forint bevételt várhat a kormány az új adónemtől. A tranzakciós díjból várható bevétel mértékét nehéz megbecsülni, mert a vállalatok nem teszik közzé, pontosan mennyi kvótát értékesítettek egy adott évben, de ennek az összege is több milliárd forintra tehető legalább – írják.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke a HVG kérdésére közölte: előzetesen is megállapítható, hogy a kormányrendelet által bevezetett tranzakciós díj és szén-dioxid-adó hatásaként jelentősen növekszik a szabályozással érintett építőanyag-gyártó vállalkozások gyártási költségszintje. Ezzel párhuzamosan az importált termékek gyártóit nem érintik ezek a költségek. „Tagságunk számára alapvetően fontos a hazai szakemberekkel, hazai gyártó bázison és – ahol csak lehet – hazai nyers- és alapanyagokból előállított építési termékek kínálatának megtartása, szélesítése, mivel jellemzően és elsősorban a belföldi, hazai piacot tekintették és tekintik elsődlegesnek”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek