A miskolctapolcai HÓDítás – videó

Megosztás

Miskolc két különböző területére is beköltözött egy-egy hódcsalád. Az állatoktól nem kell tartanunk, egyáltalán nem veszélyesek az emberre. Attól sem kell félnünk, hogy Miskolctapolcán átalakítanák a csónakázótó környékét.

Néhány hete hód költözött a miskolctapolcai tóba. Az állatot már többen lencsevégre kapták. Megjelenését örömmel vegyes aggodalom lengi körül, hiszen a faj képviselői általában átalakítják a környezetüket. Szirmára szintén beköltözött egy hódcsalád és ott már gátat is építettek maguknak. A hódok életmódjáról a téma szakértőjével konzultált a Minap.hu munkatársa.

– A hód nyugis állat, attól nem kell tartani, hogy megtámadja az embereket. Évente egy-két egyed a városba is betéved, de alapvetően nem szereti, ha háborgatjuk, vagy megsimogatjuk – nyilatkozta Czabán Dávid biológus, ökológus, a Magyar Természettudományi Múzeum hódszakértője. – Mivel növényevő, ezért a környezetében élő állatokra, halakra, teknősökre, kacsákra sem veszélyes. 

Attól sincs félnivalónk, hogy esetleg gátat építene a tapolcai tóba, hiszen csak folyóvízben végez ilyen tevékenységet.

– Száz évvel ezelőtt a hód majdnem kipusztult az országból, mert a bundája és a húsa miatt vadászták. Körülbelül ezerkétszáz példány élt Magyarországon. Az állomány mostanra majdnem megtízszereződött, 11 ezerre rúg. Gazdasági értéke már nincs, ezért a vadászata megszűnt. Természetes ellenségei egyedül a farkas és a medve. Rendkívül alkalmazkodó képes faj, emiatt gyorsan elterjedt, hiszen a fiatal egyedek szétvándoroltak. A miskolctapolcai hód is egy ilyen fiatal hím példány lehet, amely állandó territóriumot és párt keres magának – mondta az ökológus. 

Hód sétálgat a csónakázótónál Miskolctapolcán

IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://www.youtube.com/channel/UCe9SP31d0C9yQZYHUqJDpNQ?sub_confirmation=1 ***** ÉLŐADÁS: https://www.minap.hu/eloadas LÁTOGASSON EL WEBOLDALUNKRA: https://www.minap.hu/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/minapmiskolc INSTAGRAM: https://www.instagram.com/minap.hu/ TWITTER: https://twitter.com/minaponline

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek