Megújul és bővül a Miskolci Egyetem Sportközpontja

Megosztás

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, Európai Egyetemi Játékokat tartanak idén nyáron Miskolcon, ebből az alkalomból új sportpályák épülnek.

A Miskolci és a Debreceni Egyetem közösen nyerte el a nemzetközi rendezvény szervezését. Éppen ezért új teniszcsarnok és fallabdapálya épül az Egyetemváros sportközpontjában. A sportesemény után a korszerű épületek a hallgatókat és a lakosságot fogják szolgálni.

A világ egyik legnagyobb multisport rendezvényének számít az Európai Egyetemi Játékok (EUG 2024) rendezvénysorozata. Erre készülve 2023 nyarán írt ki közbeszerzést az egyetem négypályás teniszcsarnok építésére és a sportinfrastruktúra fejlesztésére.

Továbbá két squash pályát, valamint négy strandröplabda pályát terveztek felépíteni, emellett a Teniszklub épületét szeretnék felújítani. Még 2021-ben a Green and Smart Campus projekt részeként tervezték a kollégiumok az egyetemi étterem és az E/2 és E/6-os épületek felújítását, sporthotelt és sportinfrastruktúra kiépítését, a Fecskeházban pedig oktatói lakásokat terveztek.

Az Átlátszó értesülései alapján, minderre az egyetem Varga Judit (az egyetemi alapítvány lemondott kuratóriumi elnöke) közbenjárásával 20,6 milliárd forint kormányzati támogatást kapott. Érdekesség, hogy a kollégiumokat kivitelező tenderen nyertes cég egy miskolci trafiktulajdonos építőipari cége, a Peka Bau 2000 Építőipari Kft. A tervezettnél egy milliárddal olcsóbb ajánlatával a már megszokott nagy kormányközeli befutókat is lepipálta.

A projekt ötödik eleme a sportinfastruktúra fejlesztése. Ennek része a teniszcsarnokon és strandröplabda centrumon túl, nyolc teniszpálya burkolatcseréje, az E/4-es tornaterem felújítása és egy rekortán futókör kialakítása. A közbezserzés eredményeként a teniszcsarnok terveit a Global Terv Kft. készítette el. 2021-ben ők tervezték az EuroVelo (Duna menti) kerékpáros útvonal Észak-pesti, a Megyeri csárda és az újpesti vasúti híd közötti részét.

A Miskolci Egyetem területén eddig is 14 teniszpálya, ebből három fedett működött. Az új Teniszcentrumban viszont salakos helyett kemény borítású pályák szolgálják ki az egyetemi és a városi közönséget egész évben.

Szerző: Safranka János

Fotó: Bajusz Gábor Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek