Kibújtak a medvék a barlangból, jöhet a tavasz?

Megosztás

Napsütéses idő várta ma a Miskolci Állatkert medvéit, de ez sem tartotta őket vissza, nem ijedtek meg az árnyékuktól és előbújtak barlangjukból.

Különleges nap a mai a Miskolci Állatkert életében. A néphagyományra tekintettel az állatkert medve lessel várta a látogatókat. Az eseményre a dolgozók segítségével egy kis medve-sarkot is kialakítottak oktatótermükben, hogy ne csak a vadon élő medvék diverzitásával, hanem a játékmackók sokféleségével is megismerkedhessenek látogatók.

A február 2-i Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kapcsolódó néphagyomány szerint, ha a medvék előjönnek barlangjukból és napos idővel találkoznak, akkor megijednek árnyékuktól és visszabújnak a barlangjukba, mert a korai, csalóka napfény azt jelzi, hogy a tél még nem tombolta ki magát, a zord idők java hátra van. Az állatkert medvéi, Dorka és Borka azonban jó hírekkel szolgált azok számára, akik már várják a tavasz eljövetelét. A medvék ugyanis előjöttek a barlangjukból, meglátták az árnyékukat, de a miskolci medvéket keményebb fából faragták, nem bújtak vissza a barlangba.

A miskolci medvék véleményét egyelőre az időjósok is alátámasztják, az előrejelzések szerint a következő napokban jelentős felmelegedés várható, a csúcsértékek akár a 15 fokot is elérhetik, valamint megszűnnek az éjjeli fagyok is.

A Miskolci Állatkert Facebook-oldalán egyébként egyéb érdekes információkat is megosztott a medvék téli álmáról.

“A medvékről egyébként is tudni kell, hogy a tél során is aktívak lehetnek, hiszen nem alszanak valódi téli álmot. Inkább nevezhetjük ezt esetükben téli pihenésnek, amelynek során aktivitásuk csökken, azonban enyhébb időben előbújnak rejtekükből, hogy táplálékot keressenek” – írták bejegyzésükben.

A téli pihenésnek köszönhető azonban, hogy míg az ősz során jelentős zsírtartalékot halmoznak fel magukon, addig tavaszra ezt le is adják.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek