Ezt beszélik: a független vidéki magyar média heti sajtószemléje

Megosztás

Rohamosan csökken Szeged népessége, brutálisan bántalmazott két diáklány egy harmadikat egy kecskeméti általános iskolában, új konyhája lesz a sopronkövesdi ovisoknak, újabb fordulatot vett a Debrecen mellett épülő akkumulátorgyárának engedélyeztetése, veszprémiek az esemény utáni tabletta elérhetőségéről, felidézték a tiszai cianidszennyezés pusztító következményeit Szolnokon, önkéntes szemétgyűjtő csapatot toboroz egy tini Miskolcon.

Szegeder: Alföldi metropoliszból olvadó város a határ szélén

 Soha nem csökkent még olyan mértékben Szeged népessége, amióta a népszámlálás intézménye létezik, mint az elmúlt években. A jelenség szinte mindenkit érint a városban, mindenkinek vannak családtagjai, ismerősei, akik elhagyták a várost. Ebben a cikkben az elmúlt 150 év demográfiai változásait vesszük át Szeged vonatkozásában. Hogyan lett Szeged a monarchiakori Magyarország legnagyobb vidéki városából – megelőzve olyan mai fővárosokat mint Pozsony vagy Zágráb – mára mindössze a hatodik legnépesebb?

Alföldi metropoliszból olvadó város a határ szélén

Szeged demográfiai válságban van, pedig a monarchia idején még Magyarország legnagyobb vidéki városa volt, megelőzve Pozsonyt és Zágrábot is. Hogyan jutottunk el idáig, miért nem 250 ezren lakják most a várost, és mi várható a jövőben?

KecsUP: Brutálisan bántalmazott két diáklány egy harmadikat egy kecskeméti általános iskolában

Kedd este érkezett a kecsup.hu hírportálhoz egy videó, amelyben jól látható, hogy két felső tagozatos diáklány előbb verbálisan majd fizikálisan is inzultál egy harmadikat. A levél küldőjének beszámolója és a felvételek alapján is látszik, hogy az eset a kecskeméti Lánchíd utcai Általános Iskolában történt és a videó az egyik hetedikes osztály szülői csoportjában kering. Olvasónk szerint az iskola szeretné eltussolni az ügyet, holott nem ez volt az első tettlegességig fajuló konfliktus a diákok között.

https://kecsup.hu/2024/01/brutalisan-bantalmazott-ket-diaklany-egy-harmadikat-egy-kecskemeti-altalanos-iskolaban-videoval/?fbclid=IwAR1Z1diHUIlUlwaDds-Vwf-f35HLstYEVHjH_2Ud7HV03zhYOMwWF607mMM

Nyugat.hu: „Mintha kicsit elveszett volna ez a térség” – Navracsics Tibor Szombathelyen járt és nem is túl álcázott kampánybeszédet tartott. 

A Nyugat.hu a kőszegi gyorsforgalmi útról és a Brüsszellel való hadakozásról kérdezte a minisztert, aki Nemény András polgármesterrel is találkozott.„Itt Szombathelyen különleges helyzetben vagyunk, hiszen az ország egyik meghatározó térségi központja lehetne, azonban az elmúlt években nem tudott élni ezzel a lehetőséggel a város. Úgy tűnik, hogy itt a nyugat-dunántúli térségben Győr és Zalaegerszeg között egy kicsit mintha elveszett volna ez a térség” – többek között ezt mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfő délutáni sajtótájékoztatóján, amit először a megyeházában hirdettek meg, majd az ELTE SEK épületére módosult a helyszín. Navracsics Tibor szerint ahhoz, hogy Szombathely a térség vezető erejévé váljon, ahhoz „egy új vezetésre, új dinamikára, új célokra van szükség”.

https://www.nyugat.hu/cikk/mintha_kicsit_elveszett_volna_ez_a_terseg_tibor_es

Enyugat.hu: Még jobb lesz az ovisoknak Sopronkövesden

A Sopronkövesdi Nefelejcs Óvodában nagy nyüzsgés volt csütörtökön, a gyerekek között nyakkendős bácsik, mosolygó nénik, fényképezőgéppel villogtató sajtósok lepték el először csak az udvart, azután az épületet is. Egy most induló fejlesztés ünnepélyes indítására érkeztek. Nyolc éve az önkormányzat felújította ugyan az óvoda konyháját, de az eszközök gyorsan elhasználódnak, Sopronkövesd pedig abban a szerencsés helyzetben van, hogy gyermekintézményeiben is egyre nagyobb a létszám. A most induló 186 millió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy az óvoda mellett új konyhát építsenek, ami nemcsak a gyerekek, hanem a szociális étkeztetés feladatát is megoldja. Az épületben felszabaduló helyiségekben pedig a különböző fejlesztésekre alkalmas szobákat alakítanak ki.

https://www.enyugat.hu/cikk/meg_jobb_lesz_az_ovisoknak_sopronkovesden

Debreciner: Le kell állítani a debreceni akkumulátorgyár építését?

Schiffer András ügyvéd és a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület szerint igen.

Újabb jogi fordulatot vett a kínai CATL cég Debrecen mellett épülő akkumulátorgyárának engedélyeztetése – legalábbis többen erre következtetnek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság minapi lépéséből. Az is lehet, hogy egy ismételt közmeghallgatást akarnak elkerülni, s állítólag az is feltételezhető, hogy a korábbi biztonsági jelentések nem egészen pontosak, s inkább visszavonják, mielőtt ez kiderülhetne. A részleteket a Debreciner írta meg.

https://www.debreciner.hu/cikk/15926_le_kell_allitani_a_debreceni_catl_akkumulatorgyar_es

Szol24: Sírt és zokogott a Tisza

A Tisza sírt, zokogott – így idézte fel az akkori állapotot egy jelenlévő, aki testközelből élhette meg a tiszai cianidszennyezés pusztító következményeit. 2000. január 30-án este tíz óra környékén egy román bányavállalat létesítményéből rengeteg  cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz került a Lápos folyóba, majd a Szamosba és a Tiszába. A történtekről Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén is minden évben megemlékeznek. Györfi Mihály alpolgármester például közösségi oldalán úgy fogalmazott, a természet csodájának, a vízügyi szakemberek munkájának és a tavaszi hosszú áradásnak köszönhető, hogy a Tisza élővilága néhány év alatt helyreállt.

24 éve történt Európa egyik legnagyobb környezeti katasztrófája, a tiszai cianidszennyezés

A Tisza sírt, zokogott – így idézte fel az akkori állapotot egy jelenlévő, aki testközelből élhette meg a tiszai cianidszennyezés pusztító következményeit. 2000. január 30-án este tíz óra környékén egy román bányavállalat létesítményéből rengeteg cianid-

Borsod24: Zsombor Miskolcról próbálja jobbá tenni a világot

Egy önkéntes fiatalember lelkes csapatot szervezett, akikkel hóban és fagyban járják az utcákat, parkokat, hogy a mások által hátrahagyott hulladéktól megszabadítsák lakókörnyezetünket. A  napokban az a Kertai Zsombor válaszolt a Borsod24 kérdéseire, akit Miskolc két családi házas övezetében, Martinkertvárosban és Szirmán tisztasági nagyköveteként emlegetnek. A 17 esztendős srác két éve kezdte el az önkéntes szemétgyűjtést és azóta is kitartóan folytatja. Már szinte heti rendszerességgel járja a két települést és tisztítja meg a közterületeket. 

Kertai Zsombor Miskolcról próbálja meg jobbá tenni a világot

Szabad Pécs: Politikai célokra használja a fideszes média a 200 millió forintos ügyvédi csalási ügyet

 Több ügyfelét is becsapta egy 34 éves pécsi ügyvédnő. 10-12 károsultról tudni, nem egy esetben több tízmilliót bukhattak az ügyfelek. Egy beteg gyermek kezelésére indított gyűjtésből származó pénz sem volt szent. Most rendőrségi eljárás indult ellene. Normális esetben ennyi lenne a hír, esetleg feltárva a konkrét eseteket és a hátteret. Amint azonban arra cikkében a Szabad Pécs rávilágított, Pécsett ebből a balhéból politikai ügyet kreált a helyi fideszes sajtó, a teljes igazsággal mit sem törődve.

Veszprém-kukac: Esemény utáni  –Magyarországon csak receptre!

Megbolygatta a magyar közvéleményt Donald Tusk lengyel miniszterelnök bejelentése, amiben közölte, hogy szeretnék vény nélkülivé tenni a sürgősségi fogamzásgátló tablettát. A döntést január 24-én meg is szavazták Lengyelországban, így Magyarország maradt az utolsó uniós állam, ahol csak recepttel lehet hozzájutni.

Magyarország nem a „reproduktív jogok fellegvára”, ezt a lányok már nagyon hamar megtapasztalják az állami egészségügyben. Az állami egészségügyi kultúra sokszor inkább szól az utolsó mentsvárról, mint a bizalomról és segítségnyújtásról.  A Patent Egyesület azonnal reagált: petíciót indított!

ESEMÉNY UTÁNI - Csak receptre, csak Magyarországon! - Veszprém Kukac

A felnövés része, mondhatnánk, ahogyan a remegő barátnőnket bekísérjük az orvoshoz és szurkolunk, hogy mindenféle velős megjegyzés nélkül megkaphassa a

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek