Kertai Zsombor Miskolcról próbálja meg jobbá tenni a világot

Megosztás

Az önkéntes fiatalember egy lelkes csapatot szervezett és hóban, fagyban járják az utcákat, parkokat, hogy a mások által hátrahagyott hulladéktól megszabadítsák lakókörnyezetünket. Martinkertváros és Szirma tisztasági nagykövete, Kertai Zsombor válaszolt a Borsod24 kérdéseire.

Kertai Zsombor, a miskolci Nebuló Általános Iskola és Gimnázium tanulója két éve, 15 évesen kezdte el az önkéntes szemétgyűjtést és azóta is kitartóan folytatja. Már szinte heti rendszerességgel járja a két települést és tisztítja meg a közterületeket. Munkáját az első évtől kezdve többen is segítik.

Honnan ez az elhivatottság?

Az egész úgy kezdődött, hogy 2021. október 19-én biciklizés közben nagyon zavart a környezetemben eldobált szemét, ezért úgy döntöttem visszamegyek és összeszedem. Csak egy pár métert mentem kezemben egy 60 literes zsákkal, ami 20 perc után megtelt. Elgondolkodtam a folytatáson, mert ez így nem mehet tovább.

Kevésnek éreztem, amit tettem, mert a többi szemét még ott marad. 2021. november 9-én alkottam egy Facebook-csoportot, aminek Miskolc tisztítói a neve. Ide folyamatosan töltök fel képeket, hogy mikor mit csináltam. Először havonta egyszer-kétszer, ahogy a szabadidőm engedte, elmentem szemetet szedni, ami még belefért itthon is a tárolóba. 2022. január 18-án elhatároztam, hogy kellene szervezni egy szemétgyűjtést. Először nem tudtam, hogy fogjak neki, ezért utánaolvastam a teendőknek. Felkerestem Martinkertváros képviselő asszonyát, Cseléné Figula Edinát. Elmondtam neki, hogy mit szeretnék tenni. Segített a munkámban, összehoztunk egy szemétgyűjtést 2022. január 29-én. Megrendelte a konténert, vett szemeteszsákokat, biztosított kesztyűket.

Mindennapos látvány, de Zsombor nem megy el mellette

Akik eljöttek kedvcsinálónak kaptak egy kis innivalót, nasit. Nyolc fővel kezdtük el és hét köbmétert sikerült összeszednünk a Lajta utca végén, egy erdős területen, ahova a mai napig hordják ki a szemetet. Rá egy hónapra rendeztünk itt még egy akciót. Hét köbmétert szedtünk újra össze.

Már az első szemétgyűjtésnél felkerestem Serbán Zsoltot, Magyarország tisztasági nagykövetét. Azóta is együttműködök vele. Folyamatosan szervezzük az akciókat. Folyton járok hozzá szemétgyűjtésre egész Miskolc és a Bükk területén. Cserébe biztosít nekem zsákot, eszközöket. Képviselő asszony is szokott adni zsákot és ami esetleg szükséges.

Igazi összetartás alakult ki. Szeretnénk, hogy a két település tisztább és rendezettebb legyen. Először arra számítottam, eltart 10-15 évig a kapcsolatépítés, amíg minden rendben megy. Nekem elég sokba került volna. Nem mindegy, milyen zsákot használunk. Ha kicsit súlyosabb a szemét szétszakadnak, ezt ki kellett tapasztalnunk.

Az iskolában mit szólnak a küldetésedhez?

Nagyon támogatnak. Örülnek, hogy léteznek még ilyen fiatalok, akik hasznos dolgokat tesznek. Az iskolám szerint is van kapacitása ennek. Támogatnak mindenben. Ha egy újságban, vagy tévében megjelenek másnap azt hallom vissza, milyen ügyes vagyok, büszkék rám. Boldogsággal tölt el, hogy az iskola is ennyire örül neki, hogy van még ilyen fiatal, akinek fontos a bolygó. Sajnos mai fiataloknál azt látjuk, hogy szétdobálják a cigicsikket, az energiaitalos flakont és figyelmen kívül hagyják a környezetet.

Szerinted lehet hatni a kortársaidra?

Nálunk nagyon lehet.

Tavaly tartottam is az iskolában egy előadást, hogyan kell szelektíven gyűjteni a szemetet és mire kell odafigyelni, hogy egy élhetőbb környezetben tudjunk élni. Az előadás után az igazgató asszony úgy döntött, vágjunk bele.

Be is ruháztunk különféle edényzetekre és azóta az iskolánkban nagyszerűen működik a szelektív hulladékgyűjtés. A tanárok és a diákok is odafigyelnek. Nyilván akad egy-két olyan gyerek, aki e miatt lenéz, de ezzel úgy vagyok, hogy majd rájönnek, hogy a környezetvédelem muszáj. Ha ezt nem tesszük meg, egy szemétdombon élnénk.

Zsomboréknak meggyűlt a baja a rengeteg kidobott gumiabronccsal

Az iskolán túl is észrevehető az akcióid hatása?

Kevesebb dolgunk van, de az embereket nehéz rávenni a szemétszedésre. Szoktam a Facebookon negatív és pozitív kommenteket is kapni. A két városrészben a szemétszedéseken nagyon kevés a helybeli, inkább más városrészekből jönnek. Képviselő asszony viszont nagyon aktív, minden eseményünkön ott van. Próbálja az embereket rávenni a részvételre a jobb környezet miatt. Jobban fogják magukat érezni kutyasétáltatás, vagy biciklizés közben, ha nem a hulladékot látják mindenhol.

Nem volt semmi előzménye annak, amikor 15 évesen belekezdtél a városrész megtisztításába?

Már kiskoromban is a környezet megóvása érdekelt, hogy minél élhetőbb legyen. Sohasem kötött le a gépezés.

Volt példaképed?

Serbán Zsoltra néztem fel, hogy milyen aktívan műveli. Készít előtte-utána fotókat. Amikor a környezet visszanyerte a szépségét, ami neki jár.

Mi volt a legváratlanabb tárgy, amit szemétgyűjtés közben találtál?

Amikor egy pad alatt a sok energiaitalos és sörösdoboz alatt egy mobiltelefont találtam. Nem gondoltam volna, hogy ilyet is eldobnak. Nem működött, szét volt törve a kijelzője, de váratlan volt.

A fiatalember környezettudatos elvei példaként szolgálhatnak kortársai számára

Hogyan tovább?

Tovább folytatni az akciókat, minél jobban megtisztítani a két települést, mert sajnos van mitől. Most nagyon meggyűlt a bajunk az abroncsokkal. Nehezen veszik át és egyre többet kidobálnak. Közös faültetést is szeretnénk a Föld napjára. Nagyon remélem idén a Tisza PET-gyűjtésen is részt vehetek.

A középiskola után ebben az irányban tanulsz tovább?

Igen. Vegyészetet tanulok és el szeretnék végezni egy környezetvédelmi tanfolyamot is. A későbbiekben a hulladékgazdálkodással szeretnék foglalkozni. Bízom benne, hogy sikerülni fog.

A kétkezi munkán túl, aki szeretne, hogyan segítheti az akciókat?

Támogatást elfogadunk. Zsákokat, szerszámokat, kesztyűket. Leginkább zsákra van szükségünk. A felajánlásokkal kapcsolatban érdeklődhetnek a [email protected] címen, vagy a 30/565-9542-as számon.

Szerző: Safranka János

Fotók: Kertai Zsombor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek