Medián: Vitézy Dávid 23 százalékon áll, megelőzve a Fidesz jelöltjét

Megosztás

Megmérte a Medián Vitézy Dávidot, az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkárát, korábbi BKK-vezérigazgatót mint lehetséges főpolgármester-jelöltet.

Az LMP megbízásából készült és a 24.hu birtokába jutott felmérés azt prognosztizálja, hogy a júniusi önkormányzati választásra készülő főváros izgalmas kampányidőszak előtt áll.

Vitézy neve már hetek óta forog a nyilvánosságban mint Karácsony Gergely lehetséges kihívója. Egyelőre azonban a közlekedési szakember nem jelentette be az indulását, amiről az LMP-vel tárgyal. Egy gyaníthatóan a kormányoldal megbízásából készült adatfelvétel szerint ugyanakkor a jelöltje megnevezésével március végéig kiváró Fidesz is mérlegelheti, hogy bizonyos esetben támogassa az indulását.

A múlt heti gyorsfelmérés szerint a budapestiek többsége (52 százalék) szívesen venné, ha változás történne a főváros élén.

Mégis Karácsony újraválasztási esélyét jelzi az, hogy ötéves tevékenysége alapján 42 százalék jónak tartaná, ha újraválasztanák a főpolgármestert. Ez jelentős előny a többi indulóhoz képest, még ha a Fidesznek egyelőre nincs is jelöltje. Ha Vitézy nincs a képletben, és a Karácsonynak csak a kormánypártok egyelőre meg nem nevezet jelöltjével, valamint a Mi Hazánk és a Jobbik indulójával kellene megküzdenie, akkor a főpolgármester 46, a kormánypárti induló 27 százalékot gyűjtene, vagyis Karácsony nagyon magabiztosan győzne.

A Medián felmérése szerint azonban szorosabbá válna a verseny, ha az indulását jelenleg még fontolgató Vitézy Dávid is benevezne. Karácsony így is elvinné a szavazatok 37 százalékát, Vitézy pedig jelenleg a voksok 23 százalékára számíthatna, ezzel valószínűleg megelőzné a kormánypártok ismeretlen jelöltjét, akit 21 százalékra mért a Medián. Ez alapján tehát Vitézy Karácsonytól 9, a fideszes indulótól 6 százalékpontnyi szavazót vinne el, de a Mi Hazánk táborából is lecsípne 3 százalékpontot.

Módszertan

A felmérést az LMP megbízásából 2024. január 24-én és 25-én készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a budapesti szavazókorú népességet reprezentáló 1000 fős minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így a minta jól tükrözi a lakosság nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.

Kapcsolódó cikkek