Sajóvámos újabb kolbászrekordra készül

Megosztás

Guinness rekordkísérletre készülnek Sajóvámoson. A X. Vámos-Toros Nap fesztiválon a Rekord kolbásztöltők csapata arra vállalkozik, hogy 4 km egybefüggő kolbászt tölt, amellyel szeretnék elnyerni Magyarország, sőt a világ leghosszabb kolbásza címet.

Az alig 2200 lelket számláló borsodi településen nagy terveket szövögetnek a helyiek. Szeretnék Győrvártól visszahódítani a „leghosszabb kolbászt töltők” hazai és világcímét, amelyet 2020. február 1-jén 2732 méteres kolbászukkal a vajdasági Turiától nyertek el.

Ám csak egy hétig örülhettek a sajóvámosiak Magyarország és a világ leghosszabb kolbászát töltő címnek, mert 2020. február 8-án Győrváron egy 3490 méter hosszú kolbásszal új Guinness rekord született.

-A szervezőkkel úgy döntöttünk, hogy megkísérelünk ismét az első helyre kerülni – mondta Farkas Gyula a Rekord kolbásztöltő csapat kapitánya.

A nagy eseményre február harmadikán kerül sor Sajóvámoson, a X.Vámos-Toros Nap fesztivál keretein belül.

Az egésznapos rendezvényen főszerepet kap a gasztronómiai, amely a falusi disznótorok hagyományait, rítusait, tradicionális ételeinek az elkészítését eleveníti fel. A rendezvényre kilátogatók megkóstolhatják a régmúlt idők ételeit, és részt vehetnek a kulturális rendezvényeken. -Mára már az egész települést megmozgató, közösségünk életében az egyik legfontosabb eseménnyé nőtte ki magát a fesztiválunk – mondta Váradi Lajos polgármester a fesztivál főszervezője.

– A tizedik rendezvényen próbáltunk olyan programokat összeállítani, amelyben szerepet kapnak a helyi amatőr, és professzionális művészeti formációk. Hagyományosan fellép a helyi Csemete Néptánccsoport, a miskolci Avas Táncegyüttes, az Agyagbanda, Sógorok, az Ámokfutók. Az esti előadás sztárfellépője Haubert Zsolt X Bonanza-Banzai. A nap folyamán malac és csülök látványsütés, tepertő vásár várja az idelátogatókat.

Pálinka, pogácsasütő és disznótoros ételek versenyén mérhetik össze tudásukat a jelentkezők. A vendégek megkóstolhatják a disznótorok elengedhetetlen desszertjét, a tradicionális szilvalekváros hájas süteményt – foglalja össze a nap eseményeit Szólya Zsuzsanna a fesztivál kulturális vezetője.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek