Borsodban rekordmagas a hiányzó háziorvosok száma

Megosztás

Magyarországon évről évre emelkedik a betöltetlen háziorvosi praxisok száma és még ennél is kellemetlenebb hír, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet (akárcsak tavaly).

A Pénzcentrum legfrissebb elemzése szerint a tavalyi -nem éppen rózsás- helyzethez képest idén még tovább nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma országszerte. 2024 januárjában 6434 háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxis működik, melyből 826 betöltetlen. Vagyis a körzetek 12,8 százalékában nincs állandó orvos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss nyilvántartása szerint.

Évről évre egyre több arányaiban is a betöltetlen körzet, ráadásul úgy, hogy még szűnnek is meg praxisok. A tartósan betöltetlen körzetekből 187 felnőtt, 156 gyermek és 332 vegyes ellátású körzet. Ellátandó lakosságszám szempontjából 237 praxisban van ez a mutató ezer fő alatt.

A legrégebb óta betöltetlen körzet a nyilvántartás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenéz gyermekorvosi körzete, mely 2004 novemberétől üresedett meg.

A legkisebb ellátatlan körzet a Békés vármegyei Magyardombegyház vegyes háziorvosi praxisa, ahová elviekben 211 lakos tartozik és 2004 októberében üresedett meg. A legnagyobb körzet, amely betöltésre vár Győrzámolyban található, ide 4957 páciens tartozik, tavaly októberben üresedett meg.

Borsod megye a tartósan betöltetlen körzetek számát tekintve magasan vezet: mindösszesen 80 ilyen praxis található itt jelenleg, 7-tel több, mint tavaly januárban.

A lista második helyén Pest megye áll, ahol 53 betöltetlen körzet van. Azt is érdemes látni, hol nőtt a legnagyobb ütemben egy év alatt a tartós üresedés: arányaiban Győr-Moson-Sopronban – ami üres körzetek számát tekintve még mindig az utolsó, de 10-ről 16-ra meredeken nőtt a tartósan betöltetlen praxisok száma -, Bács-Kiskunban, Zalában és Baranyában ürült meg az eddigiekhez képest a legtöbb körzet. Ha pedig nem csak a körzetek és ellátandó betegek számát nézzük, hanem azt is, hogy a tartósan üres körzetekhez tartozó lakosságszám hogyan aránylik a teljes megyei lakosságszámhoz, láthatjuk, hogy nem feltétlenül Borsodban a legnagyobb a baj.

A Pénzcentrum elemzése arra is kitér, hogy az egészségügyben is fokozott probléma a szakemberek kiöregedése, akiket nem lehet pótolni, mert nincs elég fiatal munkaerő. A háziorvosok körében is jelentős gond az elöregedés, így is nagy arányban dolgoznak a szakmában 60 év felettiek és nincs megfelelő számú utánpótlás. A 60 évesnél idősebb orvosok száma 2022-ben meghaladta a 30 százalékot a praktizálók körében. Bár 2020-ban a pandémia kitörésekor jelentős visszaesés történt, mind az orvosok számában, mind az idősödő orvosok arányában, ismét az a trend látszik, hogy minden évben stabilan emelkedik a korosodó szakemberek aránya.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek