Hogyan rendezzünk be egy kisebb fürdőszobát?

Megosztás

Előfordulhat, hogy azzal szembesülünk, nem áll rendelkezésünkre kellő mennyiségű hely a fürdőszobánkban tervünk megvalósításához.

A legfontosabb lépés ennek felismerése, vagyis “addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér”! Ez a mondás itt is megállja a helyét. Például hagyományos mosdó helyett választhatunk a Global Viva Market sarokmosdói közül is.

Lehet, hogy egy szép duplamosdó az álmunk, de ezt ilyenkor el kell engednünk. Vegyük végig, melyek azok a mozzanatok, amelyek figyelembevételével biztos lesz a siker.

Kisebb fürdőszobák kialakítása okosan

Mielőtt bármit is tennénk, végig kell gondolnunk, melyek a fürdőszobák nélkülözhetetlen berendezései és bútorai. Ezeket kiegészíthetjük azokkal a tárgyakkal, amelyekről semmi esetre sem szeretnénk lemondani.

Ha nem áll szinte korlátlan hely a rendelkezésünkre, bizony nehéz elengedni egy-egy kedvenc ötletet vagy használati tárgyat. De egyszerűen muszáj, különben könnyen a káosz közepén találjuk magunkat.

Ha végképp nem tudunk dönteni, hogy mi maradhat és mit kell lehúznunk a tervünkről, akkor fontossági sorrendet kell felállítanunk. Ebben az esetben a hideg fej nagy segítségünkre lehet, hiszen elsősorban a funkciókat kell ellátnia a helyiségnek.

Mérjük fel a terepviszonyokat!

Ezt semmiképpen sem ajánlott kihagyni. Szükségünk lesz egy mérőszalagra vagy a manapság már könnyen beszerezhető lézeres távolságmérőre. Ha megvannak az oldalak méretei, akkor jöhet a tervrajz készítése. Ne gondoljunk itt semmi komolyra, de a méretarányt azért próbáljuk megtartani. A nyílászárók feltüntetése is hasznos lehet, hiszen a kinyitásuknak helyet kell hagynunk.

Különösen fontos, hogy milyen színeket és lámpákat választunk. Érdemes inkább a világosabb tónusokban gondolkodnunk. Ha nagyméretű ablak segíti a természetes fény bejutását, akkor szóba jöhetnek valamivel sötétebb színek is. A világos hatású fürdőszobák viszont egyértelműen nagyobbnak tűnnek.

Ha igazán komolyan gondoljuk

Amennyiben tényleg profik módjára szeretnénk eljárni, akkor érdemes tervező alkalmazások bevetésén is gondolkodnunk. A világhálón számos ingyenes verzióra bukkanhatunk. Így a rajzolgatást is megspórolhatjuk, sőt, még a bútorok bejelölésére is lesz módunk.

Vannak olyan trükkök, amik működnek és a segítségünkre lehetnek:

– A sarokmosdókagylók ideálisak, ha például a fürdőszobaajtó befelé nyílik. Emellett igazán kevés helyet foglal a falak mentén, így máris több bútorban gondolkodhatunk.
– Ha a zuhanyzás is megfelel fürdés helyett, akkor egy zuhanyzó kialakítása jóval helytakarékosabb megoldás a kádnál.
– A falra szerelhető polcok vagy a helyiség teljes belmagasságára tervezett bútorok is jó ötletnek bizonyulnak. Így az eredetileg üres falrészek kapnak tárolószerepet.
– Ha a megszokottnál valamivel nagyobb tükröt szerelünk fel a falra, az is csodákra képes, a helyiség tágasságának érzetét meglepő hatékonysággal növeli.

Ezekből a javaslatokból bátran meríthetünk, így jó eséllyel hatékonyan és fejfájásmentesen tudjuk kialakítani fürdőszobánkat.

Kapcsolódó cikkek