Felújított buszpályaudvar várja az utazókat Mezőkövesden

Megosztás

Átadták a megújult mezőkövesdi autóbusz-állomást, ahol évente átlagosan 491 ezer utas fordul meg.

Az egykori MÁV utasellátó helyén létesült, kétszintes, 383 m2 alapterületű állomásépület utasforgalmi része akadálymentes, klimatizált váróteremmel, akadálymentes mosdókkal, információs szolgálattal, pénztárral, az utasváróban elektronikus utastájékoztató táblával 2023. december 10-től állt az utasok szolgálatába, írja közleményében a Volánbusz.

A cég munkavállalóinak feladatellátását autóbusz-vezetői pihenőhelyiség, valamint 10 szolgálati helyiség, azokat kiszolgáló teakonyha és szociális helyiségek biztosítják. A korszerű fűtési és épületgépészeti rendszerek, valamint a napelemes energiatermelő rendszer energiatakarékosan biztosítják az utasok és a munkavállalók kellemes várakozási és munkakörülményeit.

Az új autóbusz-állomáson két csuklós és hat szóló fedett kocsiállást, valamint egy fedetlen, szóló kocsiállást alakítottak ki összesen 630 négyzetméter peronterülettel.

Hét autóbusz parkoló, hét szolgálati személygépjármű parkoló, két mozgáskorlátozott parkoló, valamint huszonnyolc darab P+R parkoló épült, fedett kerékpártároló és utcabútorok kerültek a területre.

Az állomás üzembe helyezésével megváltoztak a távolsági és regionális autóbuszjáratok útvonalai. A Mezőkövesdet érintő helyközi autóbuszjáratok többsége a korábbi, városközpontban lévő autóbusz-állomás helyett közvetlenül a vasútállomás mellett kialakított új autóbusz-állomásról indul, illetve oda érkezik. A menetrend módosítás következtében a Mezőkövesd vonzáskörzetében elhelyezkedő települések szinte mindegyikéről közvetlenül elérhetővé vált a vasútállomás, azaz lényegesen egyszerűbb az eljutás Budapest, illetve Miskolc–Nyíregyháza irányába a busz-vonat kombinált utazást választók számára.

A korábbi autóbusz-állomás helyett új megállóhely létesült a Mátyás király úton. A közlekedés változásait térkép szemlélteti, az új állomás szolgáltatásainak igénybevételét helyszínrajz segíti. A további, részletes információk elérhetők a Volánbusz honlapján. A helyi autóbuszjáratok menetrendje nem változott.

„Mezőkövesd város önkormányzata még 2016-ban talált rá arra a pályázatra, amely egy új buszpályaudvar megépítésének az elvi lehetőségét is tartalmazta. Ennek a pályázatnak egy 2020-ban átadott körforgalmat, egy 20 kilométer hosszúságú, több települést összekötő kerékpárutat, most decemberben pedig egy új autóbusz-állomást köszönhet Mezőkövesd” – mondta Fekete Zoltán, a város polgármestere az állomás ünnepélyes átadásán. „Kevés város dicsekedhet azzal, hogy sikerült a MÁV-ot és a Volánbuszt fizikailag is összekötnie úgy, mint ahogy már szervezetileg is összetartozik ez a két közösségi szolgáltató. Mezőkövesdnek az egyik legfontosabb kapuja lett az új autóbusz-pályaudvar, a mellette található vasútállomással együtt.”

Régi célja a kormánynak, hogy összehangolja a vasúti és az autóbuszos közlekedést, ez Mezőkövesd esetében az új autóbusz-pályaudvar átadásával most maximálisan megvalósult – jelentette ki Tállai András miniszter-helyettes, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 7. számú választókerületének országgyűlési képviselője hozzátette: „a beruházásnak kiemelt jelentősége van abból a szempontból is, hogy a környező településeken élők sokkal könnyebben tudnak majd eljutni vonattal az új átszállási pontnak köszönhetően a megyeszékhelyre, Miskolcra, vagy az ország fővárosába, Budapestre. Az épület pedig a munkavállalók számára jelenthet majd nagyon sokat a modern irodák és a komfortos pihenőhelyiségek révén.” Az országgyűlési képviselő a város főutcáján kialakított új megállóhelyek kapcsán megjegyezte: időbe telik majd, míg a lakosság megszokja a közlekedés rendjének megváltozását, de ezt a folyamatot a Volánbusz és az önkormányzat is segítheti az utazóközönség tapasztalatainak összegyűjtésével, félév vagy egy év eltelte után a tapasztalatok kiértékelésével, s adott esetben a szükséges átalakítások bevezetésével.

Dr. Mosóczi László, a Volánbusz és a MÁV-START vezérigazgatója hangsúlyozta: „A MÁV-VOLÁN-csoport folyamatosan fejleszti szolgáltatásait és kiszolgáló létesítményeit. Az országban először itt, Mezőkövesden valósult meg a MÁV-START és a Volánbusz közötti tarifaközösség: a Vonat-busz átszállójeggyel – amelyből bevezetése óta több mint 4 ezer darabot értékesítettünk – Budapestről egészen Tiszaújvárosig lehet eljutni. A májusban bevezetett ország- és vármegyebérletek népszerűségét jól mutatja, hogy már 3 millió 850 ezer darabot vásároltak belőle utasaink. A mezőkövesdi komplex közlekedésfejlesztési projektnek köszönhetően pedig a település vonzáskörzetéből közvetlenül elérhetővé vált a vasútállomás, azaz lényegesen egyszerűbb az eljutás Budapest, illetve Miskolc–Nyíregyháza irányába a busz-vonat kombinált utazást választók számára.”

Fotók: Mezőkövesd Képekben

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek