Kicsit Mezőkövesd is ott volt a Nobel-díjátadó gálán

Megosztás

Borsodi születésű divattervező keze munkáját dicséri Karikó Katalin elegáns öltözéke, amelyet a gálán viselt.

A Borsod24 hasábjain mi is beszámoltunk arról a nem mindennapi hírről, hogy átvette a Nobel-díjat Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus. Habár a tudományos világban kevesebb hangsúly van az öltözéken és az egyéb külsőségeken, mégsem nem hagyhatjuk szó nélkül Csézi Erzsébet (Csézy) Instagram-bejegyzését:

“Soha nem gondoltam volna, hogy sírva fogom nézni, ahogy Karikó Katalin mosolyogva veszi át a Nobel-díjat az általam készített ruhában.Tiszta szívből gratulálok és nagyon büszke vagyok Rá! Mindent köszönök Karikó Zsuzsának és köszönöm Szivek Timeának és Raczkowski Marjanának!”

Stockholm, 2023. december 10. Karikó Katalin biokémikus, miután átvette az orvosi-élettani Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2023. december 10-én. A magyar kutató az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg a díjat. MTI/Koszticsák Szilárd

A tervező elbeszéléséből kiderült az is, hogy Karikó Katalinnak konkrét tervei voltak a Nobel-díjátadóra készített estélyivel kapcsolatban. A csipkét Bécsből hozták a ruhához, amelyet több ezer apró kővel is díszítettek. „Nagyon fontos volt a tervezéskor azon kívül, hogy ő jól érezze magát benne, hogy egyszerű, de elegáns legyen, amilyen ő. Meg persze fontos volt az is, hogy se a szállításkor, se az eseményen ülve ne gyűrődjön az anyag. Egyébként most nehezítette a dolgot, hogy személyesen nem tudott próbálni, így készítettem egy testarányos próbababát. De persze még így is nagyon izgultam, hogy tökéletes legyen. Több ruha is készült, nem tudtam, melyiket választja Katalin, az nekem is meglepetés volt a díjátadóra. Ma például egy másik estélyiben ebédel a svéd királlyal a fantasztikus tudósnő, kíváncsian várom majd a képeket. Nagyon hálás vagyok, hogy ezt megélhettem, átélhettem, mert szerintem ez hatalmas dolog!” – mondta Csézy a Borsnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek