Tényleg együtt fog szavazni a DK a Fidesszel holnap Miskolcon?

Megosztás

Új szintet lépett a politikai hatalomért folytatott küzdelem Miskolcon. Információink szerint a holnapi közgyűlésen, a jövő évi költségvetés megszavazása során nem csak a Fidesz elutasítására kell számítania a városvezetésnek, hanem – feltehetően a választások előtti erőfitogtatás keretében – a DK is nemet fog mondani az előterjesztésre. Pedig a politikai kockázat nagy: azzal, hogy a Demokratikus Koalíció leszavazza a dokumentumot, a működésképtelenség szélére sodródik a a borsodi megyeszékhely.

Értesüléseink szerint a Demokratikus Koalíció még megmaradt két önkormányzati képviselője, Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs, valamint a Fidesz-KDNP nem fogja megszavazni a város 2024-es költségvetését. Azügyben, hogy a DK-val helyben együttműködő LMP-s városatya, Révész Péter miképpen dönt, cikkünk megjelenésekor még nem tudott válaszolni.

Az azonban tényként kezelhető, hogy amennyiben nem fogadják el a decemberi közgyűlésen a jövő évi költségvetést, azzal megakadályozzák, hogy több forrást kapjon a Miskolci Városgazda, így a közterületek gondozására, az utak, járdák síkosságmentesítésére lényegesen kevesebb forrás juthat.

Önkormányzati szakértők szerint a lépés az is megakadályozná, hogy több mint 5000 Miskolcért dolgozó munkavállaló már januártól béremelést kapjon.

De nemcsak a munkavállalók pénztárcáját érintené hátrányosan a döntés, hanem a nyugdíjasokét is. A költségvetési tervezetben ugyanis szerepel a Salkaházi program jövő évi juttatása is, ami Veres Pál koalíciójának tervei szerint 15 000 forintra emelkedne – de csak az előterjesztés elfogadása esetén.

Az MVK működését is hátrányosan érintené a DK és a Fidesz nem szavazata. Ugyan a tömegközlekedés üzemeltetési költsége az energiaárak emelkedése és a jelentős infláció miatt közel ötszörösére emelkedett az elmúlt években, ráadásul a kormány az állami támogatást is megvonta, így is járatsűrítést tervez a városvezetés a jövő évre. Ez azonban szintén csak akkor tud megvalósulni, ha a csütörtöki közgyűlésen sikerül elfogadni a költségvetési tervet.

Ezen kívül a tervezetben növelnék a kultúra és a sport támogatására fordított összeget is, valamint a miskolci óvodáknak és bölcsődéknek is több pénzből gazdálkodhatnának – mindez azonban szintén csak az elfogadás esetén valósulhatna meg.

A DK miskolci szervezete a költségvetéssel kapcsolatban egyébként közleményt adott ki, melyben azzal indokolták holnapi elutasító döntésüket, hogy korainak és elhamarkodottnak érzik a 2024-es költségvetés decemberi elfogadását. Véleményük szerint nem áll rendelkezésre elég idő a költségvetés “alapos átgondolásra, a módosító indítványok megtételére és átbeszélésére.”

A párt azt javasolja, hogy vonják vissza a jelenlegi dokumentumot, helyette terjesszenek be javaslatot a 2024. évi átmenti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet megalkotására.

A városháza grafikája, amelynek elkészítését egyértelműen a csötörtöki közgyűlés szavazása ihlette

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek