Bohár Dániel visszavenné Miskolcot – és ez még a kisebbik baj

Megosztás

Miskolcra látogatott a hagyományos médiában már régen nem aktív, de magát mégis riporterként meghatározó megafonos munkatárs, Bohár Dániel, aki egy hatvan perces közéleti talk show keretében felelgetett Hollósy András műsorvezető, ceremóniamester és önkormányzati képviselő kérdéseire. Bár a téma a kormány kedvenc narratívája a nagybetűs HÁBORÚ volt, amelyet állítólag napjainkban a közösségi médiában vívunk, a megmondóember alaposan eltávolodott az eredeti mondanivalótól, és nem fukarkodva a negatív jelzőkkel, sorra alázgatni próbálta az ellenzéki politikusokat. A mintegy 50 fős közönség nagyobbik része vevő is volt a dologra, így kollégánk nem csalódott: láthatta, miképpen működik egy méretes, százmilliókkal “olajozott” fogaskerék a jobboldali propagandagépezetben.

A borsodi megyeszékhelyen már egy éve sem maradt a baloldalnak! Jövőre visszatér a nemzeti politika! – nagyjából így foglalta össze az eseményt követő Facebook-posztjában az előadó, miről is esett szó a Tudomány és Technika Házában, és az estét is valami hasonlóval kezdte. Üzenetet hozott ugyanis a miskolciaknak, mégpedig magától Szijjártó Pétertől. Aki mi mást tolmácsoltatott volna influenszer barátjával város kormánypárti polgárai felé, mint hogy “vegyétek vissza Miskolcot“…

A helyi Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőkkel, két borsodi honatyával és a kormánymegbízottal kiegészült közönség (lásd nyitószelfinket!) az egy órás műsor során először a közösségi médiahelyzetről hallott a “véleményvezértől”. Bohár elmondta, hogy 13 éve dolgozik a szakmában, de már régen nincsen jelen a hagyományos médiában, mert ez nem is szükséges. Megváltoztak a fogyasztási szokások, az emberek 60-70 százaléka csak a közösségi felületekről tájékozódik. Magyarországon szinte mindenkinek van Facebookja, így ez a leghatékonyabb része a munkának. 2024-ben is ez lesz az egyik legfontosabb frontja a választási harcnak – de persze nem szabad elfeledkezni a hagyományos módszerekről, például a kopogtatásokról sem.

A parizeres Jakab Péter hibája is az volt, hogy csak online dolgozott, és lám, az előválasztáson Fegyőrrel együtt kiesett” – hangzott el nem sokkal később, hogy aztán azt halljuk, “Karácsony a Facebookkal nyerte meg 2019-ben a választásokat.” (Így nehéz megmondani, akkor mi is a biztos módszer – a szerk.) Ami a TikTokot és az Instát illeti, ezekre is szükség van, de az ilyen felületeknek a közönsége inkább a pörgős, rövid, gyors anyagokat szereti, amibe csak ritkábban fér bele a politika, kizárólag “lágyabb” formában képes befogadni a közönség a mondanivalót, esetleg máshol meg nem mutatott tartalmak formájában operálhatunk vele.

A “riporter” szerint a Facebookon a tartalmak nézettségét nem a hosszúságuk, hanem a minőségük határozza meg, ebben pedig nagyon jók a megafonosok, mert a személyesen, kamerába elmondottak jobban hihetőek az embereknek, mint az egyszerűbb posztok. Bohár szerint vannak trükkök, de a mondanivaló milyensége mindennél fontosabb. Mert ha az megfelelő, akkor megosztják az emberek, ami a sikerhez vezető út egyik fontos lépcsője.

Tudja, hogy a Facebook “lecsavarásától”, a véleményvezérek eltüntetésétől, profilok törléseitől sokan félnek a jobboldalon. De ilyenen felesleges aggódni. Legfeljebb embereket tudnak kikapcsolni, mozgalmakat, pártokat nem. Mert ez egy üzlet… Akit letiltanak, pár nap alatt visszaszerezheti a követőket. (Ő tudja, hiszen többször megtörtént már vele a dolog – a szerk.)

Az influenszert amúgy már kétszer is kitiltották a parlamentből, és ezzel az este folyamán többször is dicsekedett. Legutóbb az volt a bűne, hogy üldözte az MSZP-s politikusokat. De persze nem csak az Országházban használja ezt a módszert (“ami igazából élteti“), hanem a budapesti városháza rendezvényein, vagy esetleg egy DK-s árnyékkormányos sajtótájékoztatón is igyekszik a tűz közelébe kerülni és kérdezni. (Provokálni – a szerk.)

Saját elmondása szerint sikereire jellemző, hogy Gyöngyösi Márton, “az egykori zsidólistázó jobbikos” is az ő posztjai alatt kommentel, “hogy valamilyen nyilvánossághoz juthasson”. Amúgy szerinte az ellenzék valamennyi politikusa csak “minimális aggyal rendelkezik, egyedül Gyurcsány Ferenc az, akit nem szabad lebecsülni“. “Természetesen” Karácsony Gergely sem tényező, tulajdonképpen az történik Budapesten, amit a DK elnöke akar. Különben is: Budapest Tarlós István alatt lett közép-kelet-európai fővárosból világvárossá, ezért rengeteg ma a turista. A párbeszédes főpolgármester alól kilopnak mindent, és ő hagyja.

Bohár tudomása szerint Miskolc is hasonló helyzetben van, az itteni városvezető is csak egy bábu, akit bizonyos szereplők mozgatnak a háttérből.

Arra is érkezett javaslat a jobboldali influenszertől, kit érdemes követni, imádni. Például a több nyelven beszélő, intelligens Varga Juditot. “Ilyen emberekre van szükség. Nem a parizeresekre” – tette hozzá.

És persze a miniszterelnökre is figyelni kell. Akivel hatalmas élmény volt nyáron beszélgetnie, kétezer ember előtt. “Nehezen aludtam előtte, egy héten át izgultam, amikor megérkezett a felkérés, de végül semmi baj nem volt. Orbán Viktor lazán vette a poénokat, hálás interjúalany, tulajdonképpen egy intellektuális csúcs, akár csak néhány szót is elcsípni tőle olyan élmény, amit a fiamnak és az unokáimnak is mesélni fogok majd.

A holland választások nyertese is egy példakép (mint ismert, a Geert Wilders vezette szélsőséges Szabadságpárt aratott győzelmet hetekkel ezelőtt, 37 mandátumot szerezve a parlament 150 fős alsóházában – a szerk.), de a mindennapjai borzasztóak, 18 testőr védi, kalap és álbajusz nélkül nem léphet az utcára. “Borzasztó, de nem engednek neki kormányt alapítani, pedig nyert.” (Azért, mert nem tud többséget szerezni, nem hajlandóak társulni vele a demokratikus pártok – a szerk.)

A hatvan perces show végén érkezett a kérdés: mi vár ránk, ha a nyugat politikáját követjük? A véleményvezér szerint a legrosszabb. Frankfurtot például már elárasztották az idegenek, átfordult a lakosság aránya, több a bevándorló-hátterű ember, mint a német. Ugyanez a helyzet kezd kialakulni Bécsben is. “Nagyon szeretem az osztrák fővárost, de imádkozom a Mariahilferstrassén, hogy ne támadjon rám egy szír vagy arab” – mesélte, majd hozzátette: “Belebetegszem az iszlám massza látványába.”

Az újságírás úri sport, Kossuth is így kezdte – vezette fel a diósgyőri országgyúlési képviselő, Kiss János a propagandista Bohár Daniel talk showját, és a közönségnek tetszett a párhuzam

BOHÁR ÉS A VALÓSÁG

Aki esetlegesen nem lenne tisztában azzal, a véleményvezér milyen módszerekkel dolgozik és hamisít híreket, ajánljuk számára ezt és ezt a megnézni/elolvasni való anyagot. A megafonosok gigantikus, és “természetesen nem közpénzből származó, hanem adományozó szervezetektől érkező” anyagi hátteréről itt tájékozódhatnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek