Kerékpáros létesítmény épült Miskolc déli városrészén

Megosztás

Több mint egymilliárd forintot költött Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a kerékpárutakra az elmúlt években. A „Kerékpárút építés a déli városrészen” című projekt keretében összesen egy közel tizenöt kilométeres hálózattal bővítette a meglévő bicikliutakat, amiből tíz kilométer új építésű. A kerékpáros létesítmények a város három különböző területén valósultak meg építéssel és felfestéssel, ezzel biztosítva a csatlakozási pontokat a Kerékpáros Hálózati Tervhez.

A projekt elsődleges célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg Miskolcon, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és az élhető városi környezet kialakulásához. A beruházás részeként 4 kerékpáros szakasz megvalósítása történt meg.

A Déli Városkapu térségében épült kerékpárút biztosítja a térségben működő ipari és kereskedelmi funkciók átjárhatóságát a Hejőcsaba és Görömböly irányából érkező kerékpárosok számára. A fejlesztés beköti a hálózatba a Mályi (ezzel együtt Kistokaj és Nyékládháza) irányába nyitó kerékpárutat.

Az új kerékpárút hossza 1345 méter.

A Bogáncs utca és a Miskolctapolcai út között épült kerékpárút összeköttetést teremt a Déli Városkapu térségében működő ipari és kereskedelmi funkciók, valamint a meglévő, Belváros-Miskolctapolca kerékpárút között. A kerékpáros létesítmény elérhetővé teszi Görömbölyt, Hejőcsaba déli oldalát, a Hejő parkot és az egyetemi sportlétesítményeket. A fejlesztés 3100 méter, amelyből 1630 méter új építésű kerékpárút.

Kerékpáros létesítmény épült 2230 méter hosszban Miskolc Déli kaputól Mályi felé, további elérést biztosítva a meglévő kerékpárúton Kistokaj, Nyékládháza települések felé. A kerékpáros létesítmény a Déli Városkapu térségében tervezett csatlakozási pontoktól kiindulva a 3-as számú főútvonal mentén éri el Miskolc határánál a Mályi felől megyei TOP fejlesztésből megvalósult kerékpárutat.

A projekt utolsó szakasza a Miskolc felől megépült kerékpáros nyomvonal Harsány és Kisgyőr felé 2415 méteren keresztül, ezzel biztosítva a csatlakozási pontot a turisztika célú, országos jelentőségű kerékpárúthoz Cserépfalu és Eger felé. A kerékpáros létesítmény Miskolctapolca területéről kiindulva kerékpáros nyomon, külterületi, mezőgazdasági/erdészeti jellegű területeken futó kétirányú kerékpárúton éri el Miskolc határánál a Kisgyőr felől megyei TOP fejlesztésből megvalósult kerékpárutat.

A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege 1 012 957 599 Ft, a projekt tervezett befejezése: 2023. 12. 15.

(sajtóközlemény)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek