Szabadon engednek egy bölényt a miskolci állatkertből

Megosztás

Hamarosan elhagyja egy bölény a Miskolci Állatkertet, hogy a Fogarasi-havasokba szállítsák és ott szabadon engedjék.

Az európai bölények mintegy száz évvel ezelőtt a szabad természetből kipusztultak, az éppen idén száz éve alakult Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság munkájának köszönhető, hogy az állatkertekben megmaradt egyedek tenyésztésével sikerült megőrizni őket az utókornak. Ennek az erőfeszítésnek az eredményeképpen ma már újra több mint 8000 európai bölény él szabadon.

Hozzájuk csatlakozik most a Miskolci Állatkert elsőszülött bölénybikája is, aki november közepén utazott el Romániába, hogy később csatlakozzon a Fogarasi-havasokban élő bölények csordájához.

A borsodi állatkert első bölényei 2016-ban érkeztek meg. Miután a fiatal állatok elég idősek lettek hozzá, hogy szaporodjanak is, 2019-ben megszületett az első bölényborjú. Az utód anyja az elsőként Miskolcra érkezett bölény, amely Nagykanizsa közeléből, egy vadaskertből, míg az apa a Pozsonyi Állatkertből került a megyeszékhelyre. A bika négyéves korára már felcseperedett annyira, hogy elérkezzen az idő arra, hogy elhagyja a családját. Nem is akármilyen útra indulhatott, hiszen a jövőben csatlakozhat egy vadon élő bölény csordához, hogy szabadon élje életét.

A Conservation Carpathia Alapítvány, amely Romániában, a Fogarasi-hegységben tevékenykedik, hogy megőrizze, sőt visszaállítsa a korábbi érintetlen kárpáti vadont, 2020-ban vágott bele abba a projektbe, melynek célja, hogy újra éljenek európai bölények is a hegységben. Akkor 8 egyed került első körben visszatelepítésre a faj eredeti élőhelyére. Ma már 56 egyedük él szabadon. Állatkertünk bölénye egyelőre 19 társával együtt egy elkülönítő karámban került elhelyezésre, hogy megszokják a helyi viszonyokat. A tervek szerint a tavasz beköszöntével csatlakozhatnak majd a vadon élő állatokhoz.

Nem ez az első alkalom, hogy Miskolcról szabadon engednek egy állatot. “2020-ban már került vissza a természetbe egy európai bölény, a Nyíregyházi Állatparkban született, de nálunk nevelkedett fiatal állat a Bulgáriában, a Rhodope hegységben élő csapat tagja ma is. A Conservation Carpathia Alapítvánnyal való kiváló együttműködés eredményeképpen pedig a jövőben immár a Fogarasi-havasokban is lépdelhet majd miskolci bölény.” – írja közleményében az állatkert.

Fotók: Miskolci Állatkert

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek