A sok csapadék megtette hatását, árhullámok indultak meg a Borsod megyei fő- és mellékfolyókon

Megosztás

Észak-Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén megye különösen érintett a nehézségekben. Többek között a Sajó, a Túr, a Kraszna, a Bodrog és a Tarna is tetőzött, illetve hamarosan tetőzik. Éppen legutóbbinál kell a legjobban odafigyelni.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következményeként árhullám vonul le a Tiszán és mellékfolyóin. A vízgyűjtő területeken helyenként a novemberi átlagot elérő csapadék hullott le két nap alatt. A talajvíz is jócskán megemelkedhet, a következő napokban annyit könnyül a helyzet, hogy számottevő csapadék jelenleg nem valószínű.

Az átlagosnál csapadékosabb időjárás miatt Észak-magyarországi folyókon árhullámok indultak el és a helyben lehullott rengeteg eső belvízi elöntéseket is okozott az országban. Ahol lehetséges, a lehullott csapadékból keletkezett belvizeket a vízügyi szakemberek a területen tartják, hiszen a talajvíz helyenként még mindig nem érte el az ideális szintet – tájékoztatta a Minap.hu szerkesztőségét az Országos Vízügyi Főigazgatóság,

A vízügy elsődleges célja most az, hogy a kialakuló belvízmennyiséget megőrizze és tározza a szárazabb időszakokra. A legnagyobb és legjobb víztározónk pedig a talaj, ezért a belvizet nem vezetik el azonnal a területekről, hanem időt hagynak a természetes beszivárgásra. A termőföldeket érintő helyzetről folyamatosan egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel.

A Tisza jelenleg Tiszabecsnél tetőzik a II. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállással, alatta Tivadarnál szintén II. fok feletti, lejjebb II. fokot megközelítő tetőzés várható. 

A mellékfolyók közül I. fokot elérő vízállással tetőzött a Sajó Sajószentpéternél, jelenleg tetőzik a Túr Garbolcnál, a Kraszna Ágerdőmajornál. A Bodrog várhatóan a hét második felében tetőzik szintén I. fok feletti vízállással. A Tarna a III. fok feletti tetőzést követően jelenleg apad, Tarnamérán és Tarnaörsön is II. fok feletti a vízállása, a Zagyva Jászteleknél II. fok felett tetőzött, lassan elnyúló apadás valószínű. A Tisza további mellékfolyói várhatóan fokozatot el nem érő vízállással tetőznek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek