Durva időjárás jön: Borsodban, ha tehetjük, csütörtök délutántól ne induljunk útnak

Megosztás

Nagyon rossz kombináció jön létre az időjárásban, az igen komoly mértékű havazást hasonlóan nagymértékű ónos eső váltja a csütörtöki nap folyamán. Óriási esély van rá, hogy jégpályává változnak az utak és a járdák, nagyon óvatosan közlekedjünk.

Szinte teljes egészében érinti megyénket a piros riasztás, ami az ónos esőt illeti, a csütörtök délutáni-esti órák lesznek a legveszélyesebbek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hírül adta, hogy csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon előfordulhat gyenge ónos eső is, majd napközben az ország nagy részén eső lesz a jellemző. Azonban az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint a főváros környékén kezdetben mindenhol havazás, havas eső várható, majd a déli óráktól egyre inkább ónos esőbe, fagyott esőbe, majd esőbe vált a csapadék halmazállapota, legkésőbb a magasabban fekvő területeken.

Péntek éjfélig legtovább az északi határ közelében tarthat ki a havazás, itt és az Északi-középhegység más részein általában 5-10 cm hóréteg várható, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár >15 cm) is összegyűlhet. Az esti óráktól az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (~1-5 mm, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást. Péntek hajnalra várhatóan mindenütt esőbe vált a csapadék halmazállapota.

A halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető. Az elmúlt napokban, pont a várhatóan újra érintett térségekben már jelentős friss hó hullott, most viszont a nagyobb mennyiségű ónos eső miatt arra kéri a közútkezelő az autósokat, hogy ha tehetik, halasszák el utazásukat. Ennek fő oka, hogy sok helyen havazásból fog ónos esőre váltani az idő, így a megelőző sószórási munkákat is kevésbé hatékonyan tudják majd elvégezni. Továbbá olyan mértékű ónos eső várható, ami a megelőzésképpen vagy az aktív síkosságmentesítés során kiszórt anyagokat is lemossa a burkolatról.

Hogy milyen egy igazán durva és tartós ónos eső? IDE KATTINTVA megtekintheti egy korábbi galériánkat, egyszerre gyönyörű és ijesztő képek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek