Áldozatokról és a segítésükről beszélgetett az Újkazinci Baráti Kör

Megosztás

Szomorú és napjainkban egyre aktuálisabb témáról beszélgettek az Újkazinci Baráti Kör előadói a Kocka Étteremben megtartott rendezvényen. A téma az áldozattá válás és az áldozattá váltak segítése volt.

A meghívott vendégekkel Bodó József beszélgetett. Mint az előadók elmondták, az áldozattá válás nem csak a családon belüli erőszakra vonatkozik, hanem az élet egyéb területén is (rablás, baleset, egyéb erőszakos cselekmény) érhetik az embereket traumatikus események.
Fontos, hogy az egyén is képes legyen felismerni, hogy áldozattá vált, s lehetősége van a traumák feldolgozásához szakemberek, hatóságok segítségét kérni.

Sajnos az a tapasztalat, hogy sokan nem mernek segítséget kérni, pedig a trauma egész életünket végig kísérheti.

Az előadás egyik megható eseménye volt, amikor Mozgi Henrietta beszélt gyermekkorában át élt családon belüli erőszakról. S nem csak a vele megtörténteket osztotta meg a hallgatósággal, hanem beszélt arról a hosszú útról is, amely során feldolgozta a traumákat, s azokról a dolgokról, melyek segítettek abban, hogy ismét teljes életet élhessen.

Az előadók sokféle módon közelítették meg a traumák feldolgozásának lehetőségét. Egy dologban teljes egyetértés volt. Az elszenvedett traumák velünk élnek, bárhogy is alakul az érintett jövője. Olyan, mint a fát ért sérülés. A fa az évek során növekszik, terebélyesedik, de a sérülés, mely érte, állandóan látható rajta.

Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátora felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos szerepe van a segítő és odafigyelő környezetnek, amelyik jelzéssel élhet a hatóságok felé. S fontos, hogy az áldozat merjen segítséget kérni, hiszen ma erre már komoly hálózat épült ki. 

néhány nappal ezelőtt a Miskolci Áldozatsegítő Központról is részletesen írtunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Hírözön.hu

Kapcsolódó cikkek