Putnokra látogattak a bajnokok, tíz olimpiai arany tulajdonosait köszönthették Borsodban

Megosztás

Ki ne ismerné Egerszegi Krisztinát, Wladár Sándort, vagy éppen Darnyi Tamást? A putnoki gyermekek személyesen is megismerhették nagy bajnokainkat.

Két éve szeptemberben négy településen, Debrecenben, Tokajban, Móron és Budafokon úgynevezett tesztüzemmel indult el az Úszó Nemzet Program – a nagyköveti szerepkört Egerszegi Krisztina vállalta, akit egy novemberi hétköznapon Putnokra kísért el a Nemzeti Sport munkatársa.

Olimpiai bajnokaink amúgy aranyérmeik számához igazodnak, már ami a „befutást” illeti, hiszen Egerszegi Krisztina az első, őt Darnyi Tamás követi, aztán feltűnik a színen Wladár Sándor is – még az utóbbi is bőven szintidőn belül, hiába no, egyfelől le sem tagadhatják, hogy a hajnali kelések határozták meg életük első szakaszát, másfelől elhivatottságukat is egyből bizonyítják: mindhármuknak fontos a két évvel ezelőtt elindított Úszó Nemzet Program.

Az úticél ezen a napon Putnok. A település 2022 februárjában csatlakozott a programhoz. Ismerni persze ismerik őket mindenütt, bemutatkozniuk sehol sem kell.

Vagyis ez valójában úgy igaz, hogy az oktatók ismerik őket mindenütt – a gyerekek már kevésbé, így aztán nagy szemekkel merednek a putnoki kicsik, amikor a bemelegítés során azt hallják, hogy „A két bácsi és a kék pulóveres néni régen nagyon-nagyon jól úszott, most pedig eljöttek hozzátok, hogy megnézzék, ti mennyire vagytok ügyesek a vízben.”

A bácsis-nénis fordulatra nem számítottunk, így mi csak pislogunk, a két bácsi és a kék pulóveres néni viszont csak mosolyog – utóbbi elárulja, bár nem érzi magát öregnek, elfogadja, hogy a kicsik szemében ő már csak egy néni.

A szakmai megbeszélés előtt azért még történik egy s más a putnoki uszodában.

Például az, hogy bajnokaink beállnak a gyerekek közé a bemelegítésre („Ilyen azért nem sűrűn fordul elő” – mosolyognak mindhárman), aztán Egerszegi Krisztina az egyik tanítónőt hallgatja – a putnoki mindennapokról, a hátrányos térség, a hétköznapok nehézségei által előidézett helyzetekről, de hasonlókról számol be Kalmár Ildikó pedagógiai asszisztens is: „A gyerekek nagyon szeretnek úszni járni, emellett nemrég indult az iskolánkban a birkózás is. És ha végeztünk az uszodában, az ebéd után a gyerekek néptáncórára mennek.”

A tanulás mellett tehát a sport lehet, amelynek segítségével a fiatalok kitörhetnek innen, ám erre – sajnos – még kevés a példa.

Forrás: Nemzetisport.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek