Gyönyörű kor: Kilencvenéves lett Zsófi néni

Megosztás

Kilencven éves lett Zsófi néni, polgári nevén Kozák Miklósné. A diósgyőri születésű asszonyt Szopkó Tibor alpolgármester látogatta meg születésnapja alkalmából.

Az őt felkereső stábot Zsófi néni jókedvűen, ugyanakkor a fájós csípője miatt ülve fogadta. Nem sokat habozott, rögtön az életéről kezdett mesélni, így derült ki, hogy tizennégy hónapos korában elveszítette édesanyját, ezután édesapja nevelte fel, egyedül. Apukája is szép kort élt, nyolcvanhathét évesen hunyt el. Férjével csak nyolc évig éltek együtt, ebből a házasságból két lánya született, őket már egyedül nevelte fel. Szűkösen éltek, ugyanakkor a hölgy szerint így is mindenük megvolt.

Zsófi néni sok helyen vállalt munkát, emiatt kifejezetten sokan ismerik a városban. Hordott követ, dolgozott a „Márton” bányában kapcsosként, itt több, mint tizenöt évet eltöltött, majd a Petőfi fiúkollégiumba vezetetett az útja, itt felügyelőként és portásként dolgozott. Szerinte a fiatalok huncutok voltak és sok gond is volt velük, de úgy látja mindegyikükkel jó kapcsolatot ápolt. Végül a csípőműtétje vetett véget az ottani munkájának, képtelen volt már három emeletet megmászni. Takarítónak állt ezután.

Ugyanakkor lányai felnevelése közben három különböző munkát is vállalt, a már említett mellett újságot is hordott ki, és egy irodában is dolgozott.

Úgy látja, gyermekkora volt a legnehezebb élete, jelenleg pedig a legkönnyebb időszakot éli meg.

Fotó: Mocsári László – Minap

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek