Annyira sok eső esett, hogy ismét feltört a Bükk csodája, a Vöröskői-forrás – videó

Megosztás

A Bükkben, Felsőtárkány közelében négy karsztforrás fakad és mind közül a legnépszerűbb, a nemrég ismét működésbe lépő a Vöröskői-alsó-forrás. Annyi csapadék hullott a környéken, hogy újra láthatjuk működés közben a Bükk csodaforrását.

Felsőtárkányi Bringa Szerviz osztotta meg a működő forrásról készült képeket a Facebookon. A képek készítője, Juhász Judit elmondta, hogy az utóbbi hetekben, ahogy az egész országban, úgy a Bükkben is nagyon sokat esett az eső és így beindult a forrás. A hétvégén már nagyon látványosan tört fel a földből.

Vöröskő-forrás, Imó-forrás – Időszakos karsztforrások a Bükk-hegységben

Vöröskő-forrás, Imó-forrás – Időszakos karsztforrások a Bükk-hegységben. Készítette: Kutas Tamás 2013. tavasz Zene: Arrival – Daft Punk

A Vöröskői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

A forrás aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben, így általában a hóolvadást követően, kora tavasszal tör fel. Csapadékos években előfordul, hogy nyáron és ősszel is ontja magából a vizet, bár az utóbbi években sokszor be sem indult.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek