Új iparterülettel oldanák a posztkádári pangást Sajószentpéteren

Megosztás

Négyszázmillió forintból alakítottak ki iparterületet, hogy a városba csalják a vállalkozásokat.

A helyi önkormányzat 2020-ban pályázott iparterület kialakítására. Ennek eredményeként 400 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Ez azért is lehet fontos mérföldkő a város életében, mivel Sajószentpéter – ahogy Miskolc is, lásd DAM-sztori – is örököse a posztkádári gyárnihilnek.

Az üveggyár 1999-es bezárása után talán csak a 26-os főút mentette meg a települést attól, hogy szellemvárossá váljon. A Miskolc és a BorsodChem között ingázók gyakran állnak meg Sajószentpéteren bevásárolni, vagy éppen enni valamit, így tartva életben a helyi vállalkozásokat. A régóta várt elkerülő út megépülésével azonban csökkenni fog a 26-os forgalma, ez pedig arra ösztönözheti a városvezetést, hogy más megtartóerő után nézzenek.

Az iparterület, amit várhatóan hamarosan át is adnak, a Sajószentpétert és Berentét elkerülő út közvetlen közelében épül. A telekhatáron belül kialakították az alap infrastruktúrát – kiépült gáz, víz, út, parkoló, transzformátor állomás, elektromos vezetékrendszer, távközlési és kommunikációs hálózat várja a betelepülő cégeket. A telekhatáron kívül Dusnok és az iparterület között megoldották a közvilágítás kérdését is.

Az iparterületen 6 kamionos és 4 személygépkocsi parkoló, portaépület és egy szociális blokk (öltöző, fürdő, WC) kapott helyet. A terület teljes egészében körbekerített, sorompós-kártyás elektromos beléptető rendszer és kamerarendszer védi. A karbantartására beszereztek egy munkagépet is. Talán ez a fejlesztés oldani fogja azt a hiányt, amit az üveggyár hagyott maga után az utóbbi 24 évben, és hozzájárul ahhoz, hogy Sajószentpéter ismét ipari szereplővé váljon a régióban.

Fotó: sajoszentpeter.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek