Eljárt felette az idő – Megkezdték a tokaji Skála Áruház lebontását

Megosztás

Minden szem a borsodi városra szegeződik. Néhány hónappal ezelőtt mi is megírtuk, hogy “történelmi léptékű” fejlesztés veszi kezdetét az idén 950 éves Tokajban, a napokban pedig Rogán Antal kijelentette, hogy a térség kiemelt figyelmet fog kapni a jövőben.

A nagyszabású munkálatok első lépéseként lebontják a Tokaj Áruház épületét, amely a döntéshozók és a lakosság egy része szerint évtizedek óta torzítja az egységes, historikus műemléki homlokzatok képét az óváros szívében.

A borsodi borvidék fővárosának főterén 1983-ban épült a Tokaj Skála Áruház, a helyén le kellett, hogy bontsanak két házat; ma pedig Sáros László épületére vár hasonló sors.

A SZÖVTERV (Szövetkezeti Tervező Vállalat) áruháztervét az organikus iskola utilitaristább ágához tartozó elismert építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja (egy időben a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke), Sáros László készítette, aki fiatal, ambiciózus építészként egy a kor színvonalát magasan mutató épületet alkotott, írja a Magyar Építők.

Tokaj lakosságának nagyobb része  ma Kis-Tokajban, a történeti városmagtól délre, kertes övezetben él. Így az áruház látogatottsága az eltelt évtizedekben jelentősen visszaesett. Ehhez járul, hogy a ’80-as évek elején még viszonylag kevés embernek volt autója, nem voltak nagyáruházak, így a lakosságnak szüksége volt az intézményre – ez az ezredfordulóra drasztikusan megváltozott.

Ma az épület nem szolgálja az itt lakók kényelmét, nem tartozik hozzá elegendő parkoló, nehéz az aktuális igényekre alakítani és energetikailag korszerűtlen, mondja az önkormányzat.

A környező épületek állapotfelmérését a kivitelező már elvégezte, Posta György polgármester pedig személyesen tájékoztatta az érintett területen lakókat a munkálatokról, így november 17-én már meg is kezdődik az építési háló telepítése, majd november 20-án a bontásnak is nekiállnak. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek