Az elmúlt szezonban Mezőkövesden összesen hat percet játszott 21 évnél fiatalabb magyar futballista

Megosztás

Az MLSZ tegnap megjelent Professzionális futballkörkép című tanulmányából kiderült, hogy a magyar első osztályban szereplő klubok pénzügyileg stabilak, ám játékospiaci mérlegük negatív. Az összefoglaló kiemeli, hogy a hazai klubok kevés fiatal magyar labdarúgót játszattak és a jegybevételek elenyészők költségvetésükben. A jelentés az egyes klubok pénzügyi adatait, illetve az európai országok klubjait veti össze, amelyek 2021 végén szerepeltek az NB I-ben.

Az elemzés kitér arra, hogy 2021-ben az OTP Bank Ligában játszó klubok átlagos működési bevétele 10 429 ezer euró volt, ami a középmezőnyben helyezkedik el, viszont az egy klubra eső átlagos adózott eredmény jelentős nemzetközi összehasonlításban. A Ferencvárosi TC az UEFA-bevételeken alapuló jelentős teljes bevételével (12,6 milliárd Ft / 35,16 millió EUR) kiemelkedik a mezőnyből. Egyedül a MOL Fehérvár FC közelítette meg ezt a teljesítményt. Ezen kívül a Puskás Akadémia FC, a Budapest Honvéd és az MTK Budapest gazdasági társaságai is legalább 4 milliárd Ft-ot (10 millió EUR) meghaladó bevételt értek el, míg a többi jelentősen elmarad ettől. A Mezőkövesd Zsóry FC 1,957 milliárd forinttal a hetedik helyet foglalja el a listán. Az összefoglaló hangsúlyozza, hogy a hazai kluboknak 74,1 százalékban a személyi jellegű kiadások adják a költségek jelentős részét, ami a vizsgált országok átlagától magasabb.

Az elemzés kiemeli, hogy a hazai kluboknak fejleszteniük kell a játékospiaci mérlegüket, mivel a játékjog értékesítéséből származó bevételek nem érték el a játékosvásárlásra fordított összegeket. A belépőjegyekből befolyt összeg és az UEFA versenyekből származó bevételek aránya alacsonynak számít nemzetközi összehasonlításban.

Az elmúlt években feltűnő tendencia, hogy a Paksi FC főként magyar játékosokkal alkot csapatot, míg a Ferencvárosi TC, a Kisvárda Master Good és az Újpest FC kevesebb lehetőséget adnak hazai játékosoknak. A többi csapatnál így a Mezőkövesdnél kiegyenlített az arány.

Az MLSZ jelentése azt is megállapítja, hogy a magyar csapatok aránylag kevés lehetőséget adtak a 21 évnél fiatalabb hazai labdarúgóknak. Az NB I 2021–2022-es szezonjában átlagosan a ZTE FC volt a legfiatalabb kezdőcsapata (25,6 év). Az ötödik helyen végző csapat összesen 3 746 percet biztosított U21-es magyar játékosoknak a szezonban. A Mezőkövesd Zsóry FC viszont a legidősebb kezdőcsapatot küldte pályára a szezon során (28,9 év átlagéletkor), mindössze hat percet biztosítva U21-es magyar játékosoknak.

A jelentés hangsúlyozza a hazai klubok szurkolói létszámának növelését és a stadionkihasználtság javításának fontosságát a klubok pénzügyi stabilitása és a futball népszerűségének növelése érdekében. A 2020–2021-es szezonban átlagosan 29,3 százalékos volt a stadionok kihasználtsága, míg a 2022 júniusában lezárt 2021–2022-es szezonban az átlag némileg alacsonyabb, 28,8 százalékot mutatott. Kiemelkedő eredmények csak a legkisebb klubok és stadionok esetében voltak megfigyelhetőek, például a Budafoki MTE és a Kisvárda Master Good, amelyek mindkettő 70 százaléknál is magasabb átlagos kihasználtsággal működtek az évadban. A Mezőkövesd Zsóry FC az ellenpélda, mert ott ez csupán 37 százalék volt.

A jelentésben a DVTK nem szerepel, mivel a 2021-2022-es szezonban az NB2 -ben szerepelt a csapat, azonban kérdéseinket továbbítjuk hozzájuk, és amint válasz érkezik, az információkat közöljük.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek