Kiderült, mennyi vármegyebérlet fogyott Borsodban

Megosztás

Az április 24-én elindított értékesítés óta több, mint hárommillió vármegye – és országbérlet fogyott, jelentette be a MÁV. Ezen eladások kicsit több, mint harmada országbérlet, a turisztikai főszezonban ugyanakkor ez a szám a negyven százalékot is elérte. Az intézkedés nagy siker megyénkben, hiszen Pest után Borsod-Abaúj-Zemplénben fogyott a második legtöbb vármegyebérlet.

A kormány május elsejével indította útjára az új vármegye- és országbérleteket, amelyekkel a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain lehet utazni, viszont ezek már április végétől megvásárolhatóvá váltak.

Július elsejétől az országbérletekkel is igénybe vehetők az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazásokhoz, érdemes azonban megjegyezni, hogy ezt előtte többször is módosították, ami bizonytalanságot okozott az utasok számára.

A helyi buszjáratokon júliustól Zalaegerszegen, szeptembertől Esztergomban is használhatók.

Az intézkedés lényege, hogy a közösségi közlekedés vonzóbb opció legyen az állampolgárok számára. Tökéletes példa erre, hogy az országbérlet a diákigazolvánnyal rendelkezők számára pusztán ezernyolcszázkilencven forint, míg a vármegyebérlet pusztán csak kilencszáznegyvenöt forint. A számadatok alapján pedig kijelenthető, hogy megyénk nagyban élt ezzel a lehetőséggel, hiszen Pest megye után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fogyott a második legtöbb vármegyebérlet, százhatvanezer darab került értékesítésére a bérletek bevezetése óta, ugyanakkor ha lakosságarányosan nézzük, Hajdú Bihar megyében többen döntöttek a szolgáltatás mellett.

A nagyszámú vásárlás magyarázata lehet a tény, hogy amellett, hogy megfizethető a bérlet, nagy segítség lehet az ingázók számára, akik kisebb falvakból igyekeznek a városokba eljutni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek