A honfoglaló elit kincseiről szóló kiállítás nyílt Edelényben

Megosztás

Örökségünk nyomában címmel 3 kiállítás is nyílt a Magyar Nemzeti Múzeum által az Edelényi Kastélyszigeten. A gyűjtemények október 19.-étől, ingyenesen látogathatóak. Többek között honfoglaláskori tarsolylemezeket is meg lehet tekinteni.

A szervezők „közösség és identitás”-ként jellemezték a három megnyílt kiállítást. A „Tandem. Kerékpár és fényképezés” című fotótárlaton például a kerékpárosok közössége jelenik meg, a „Kincset érő közösség” régészethez vonzódó önkéntesek munkája tekinthető meg, a már említett „Tarsolylemezek – a honfoglaló elit kincsei” névre hallgató kiállításon pedig az akkoriban a hatalmi rangjelző tárgyak közé tartozó tarsolylemezeket lehet megtekinteni.

Érdekesség, hogy a lemezek közül talán az egyik leghíresebbnek számító megyénkben, Karos-Eperjesszögen származik. „A kiállítás célja, hogy felvonultassa az összes ismert Kárpát-medencei tarsolylemezt, ezzel is megadva a tárgytípus teljes képét, történelmi-régészeti kontextusával együtt” – található meg a szervezők által írt cikkben.

Az edelényi kastélysziget

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek