Történelmi tényeket ferdít el az animációs film, de annyira tetszett Káslernek, hogy a honfoglalás koráról sorozat is készül

Megosztás

Karácsony előtt néhány nappal mutatták be a közszolgálati televízióban A pozsonyi csata című animációs filmet, amely a címben szereplő történelmi eseményt dolgozta fel. Csakhogy az alkotás hemzsegett a történelmi ferdítésektől – a Válasz Online így foglalta össze a tanulságokat:

“Történelemszemléletben 100, eszközrekonstrukcióban minimum 10, technikai kivitelezésben 15 éves visszalépést jelent a Magyarságkutató Intézet (MKI) pozsonyi csata-filmje. A szkíta–hun–avar–magyar folytonosságot tényként kezelő, a honfoglalást „visszatérésnek” nevező, csúnya bakik sokaságát elkövető animációs alkotás határpont a két éve létező MKI működésében. A Kásler Miklós miniszter vonzáskörzetében működő műhely ezzel a filmmel lényegében kivonult a bármennyire is tudományos céllal működő állami intézetek sorából, és helyet foglalt a történelmi fantasy világában.”

Viszont mindez nem zavarta Kásleréket, ugyanis bejelentették, hogy a Magyarságkutató Intézet 12 részes filmsorozatot csinál a honfoglalás koráról – számolt be róla a Telex. A gyártó ugyanaz a történelmi animációs cég lesz, akik a pozsonyi csatát is megfilmesítették Fankadelivel, szkíta szimbólumokkal és a magyarok kiirtásáról szóló kamuidézettel.

Az animációs sorozat „a honfoglalás korát hasonló minőségben, biztosan nagy sikerrel fogja bemutatni” – biztosította magát Kásler Miklós magyarságminisztert az általa létrehozott alternatív tudományos intézet főigazgatója.

Telex.hu, Válasz Online

Kapcsolódó cikkek