Kiemelkedően sokan vettek részt Miskolcon az alternatív oktatási népszavazáson

Megosztás

A vidéki voksok tekintetében az abszolút élmezőnyben végzett a borsodi megyeszékhely a hétfőn lezárult kezdeményezésen.

Hétfőn hivatalosan véget ért Magyarország első alternatív népszavazása, amelyen összesen 114.941 ember mondott véleményt az oktatás hét legfontosabb kérdésében – derül ki a szervezők közleményéből. Az aHang és az Egységes Diákfront kedden megtartott sajtótájékoztatóján elmondták, hogy nagyon büszkék az eredményekre, hiszen 8 nap alatt közel 115 ezer ember szavazott egy hitelesített választási rendszeren keresztül, és állt ki egy egyenlőbb, esélynyújtó, megfelelően finanszírozott, 21. századi oktatási rendszerért.

Több mint 100 helyszínen lehetett voksolni, 1300-nál is több önkéntes aktivista segítette a személyes szavazást. A sajtótájékoztatón a szervezők külön köszönetet mondtak mindazoknak, akik az elmúlt napokban, az időjárási viszontagságokat is kibírva segítették ennek a demokratikus folyamatnak a lebonyolítását. Továbbá köszönetet mondtak azoknak a koordinátoroknak, akik megyei szinten segítettek a szervezésben, valamint azoknak a civil szervezeteknek, akik támogatták az alternatív népszavazás megvalósítását.

A szervezők ismertették az alternatív népszavazás végeredeményeit és a részvételi adatokat is. A résztvevők 39,58% személyesen (45.466), valamelyik szavazósátornál, míg 60,42% online (69.475), okoseszközön vagy számítógépen keresztül szavazott. A szavazók 1,44%-a volt 16–18 év közötti, míg 98,56%-a 18 éves elmúlt.

Budapesten 19.579 szavazatot adtak le személyesen, a vidéki városok tekintetében pedig kiemelkedett Szeged 2.561 szavazattal, Miskolc 2.216 szavazattal, Pécs 1.738 szavazattal, valamint Veszprém 1.450 szavazattal. 

Mind a hét kérdésben elsöprő arányban az igenek kerültek többségbe, ami azt bizonyítja, hogy ebben a hét kérdéskörben azonnali és átfogó reformokra van szükség az oktatásban – hangsúlyozta Szalóki Viktor, az aHang szóvivője.

A folytatásról és a következő lépésekről is beszélt az aHang és az Egységes Diákfront. A két szervezet célja, hogy a mostani alternatív népszavazás eredményeit a lehető legtöbb helyre eljuttassák és megmutassák, hogy az emberek igenis véleményt akarnak mondani az oktatásról. Első lépésben november 17-én, a nemzetközi diáknapon, az ország számos pontján kézbesítik a népszavazás eredményeit a helyi tankerületeknek, hogy rájuk is nyomást gyakoroljanak a követelt változások érdekében. Az összehangolt országos akciónapon egyszerre fogják bejuttatni az eredményeket a helyi döntéshozóknak.

Itt azonban még nem ér véget a folyamat. A két szervezet bejelentette azt is, hogy a 7IGEN-es alternatív népszavazás második fordulójaként 1.000.000 üres nemzeti konzultációs ívet szeretnének összegyűjteni. 

Mint mondták a sajtótájékoztatón, a kormány az érdemi kérdések helyett újra nemzeti konzultációs propagandába kezd, amit ellensúlyozni szeretnének, és fel szeretnének mutatni egymillió üres ívet, ami az oktatás ügyét szimbolizálná. 

“Arra fogunk kérni mindenkit, hogy ha számára fontosabb az oktatás ügye, mint a kormány nemzeti konzultációs kérdései, akkor küldjék el nekünk üresen az íveket. Valódi kérdésekről szeretnénk konzultálni, az oktatás legsúlyosabb kérdéseiről” – nyilatkozták kedd délután. Hozzátették azt is, meg akarják ezzel akadályozni, hogy a kormány újra azt kommunikálja, hogy a magyar emberek 97%-a döntött a kérdésekben. A kampány folytatásáról és a további folyamatokról minden információt közzétesznek az alternatív népszavazás honlapján, a 7igen.hu oldalon.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek